Gebrek aan een leider breekt basketbalsters Lions op bij competitiestart

Loyce Bettonvil en vele andere geroutineerde speelsters worden flink gemist bij Lions.© Foto Marcel Molle

Warner de Weerd
Bemmel

Geen Loyce Bettonvil meer, die van de bond het 3x3 basketbal voor het Nederlands team niet meer mag combineren met regulier basketbal. Geen Molly McDowell, die alleen nog traint bij Lions. Het gevolg is een gebrek aan leiderschap dat de Landsmeerse basketbalploeg opbrak tijdens de competitiestart tegen Bemmel (68-60).

De pas twintigjarige Anouschka Meijer moet nu de rol van point guard vervullen totdat de langdurig geblesseerde Tanya Bröring is teruggekeerd. Je mag dat gerust een ’zware erfenis’ noemen en het talent werd dan ook begrijpelijkerwijs door coach Chris van Kampen na het duel in Bemmel in bescherming genomen. „Anouschka komt terug uit Amerika waar ze twee jaar lang collegebasketbal heeft gespeeld, maar de speelstijl daar lag haar niet en ze kreeg onvoldoende speelminuten. Logisch dus dat ze nog roestig is.”

En er ontbrak zaterdag nóg meer routine: Lies van Straaten heeft een lichte hersenschudding na een vervelende val in een oefenduel en Epiphany Etienne kampt, nadat ze op de fiets werd aangereden door een auto, met vocht in haar knie. Toch begon de Landsmeerse ploeg uitstekend: Lions nam een 2-12 voorsprong en na het eerste kwart stond het 6-14. De ploeg plukte de vruchten van het full-court press van met name Charlotte van Kleef en Julia Bakker, daartoe aangejaagd en aangestuurd door Claire Hirman.

In het tweede kwart ging de thuisploeg beter op dat spel anticiperen en Lions kwam in de problemen. „We missen niet alleen leiderschap, maar ook vaste patronen zijn nog onvoldoende ingesleten”, gaf Van Kampen als verklaring.

Bij rust stond het gelijk (21-21) en na het derde kwart 43-38 voor de thuisclub. De Waterlandse formatie kwam in het vierde kwart tot twee keer toe met elf punten achter. De ploeg rechtte echter de rug waarbij Myrthe den Heeten met een driepunter 25 seconden voor tijd de achterstand verkleinde tot slechts drie punten (63-60). Vervolgens werd er niet bijtijds een fout gemaakt. Toen dat wel gebeurde ging Lions, nadat Bemmel eenmaal vanaf de vrijeworplijn had gescoord, slordig met het balbezit om.

Om wat meer ervaring in de ploeg te brengen, was Lions in gesprek met een Amerikaanse. Die gesprekken hebben voor de korte termijn niets opgeleverd. „Omdat de speelster in kwestie niet tijdelijk, maar permanent naar Nederland wil komen”, vertelt Van Kampen. „Dat betekent dat ze hier ook een volwaardige maatschappelijke carrière wil opbouwen met een baan die past bij haar opleiding. Zoiets is niet zomaar geregeld. Zij is daarom vertrokken uit Nederland, maar we blijven ondertussen zoeken naar een oplossing. De wens van beide partijen is om eruit te komen.”

basketbal vrouwen eredivisie

BemmelLandsl. Lions 68-60

Topscorers Lions: Den Heeten 20, Pengel 15, Van Kleef 14.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen