Haarlemse Roos de Jong vult haar prijzenkast aan met WK-zilver

Roos de Jong en Laila Youssifou.© Foto EPA

Van onze verslaggever
Racice

Sinds vorig jaar hangt er een olympische bronzen medaille in de prijzenkast van roeister Roos de Jong. Daar kwam vorige maand EK-zilver bij en zondag was er ook zilver op het WK voor de 29-jarige Haarlemse.

De Jong en Laila Youssifou werden in het Tsjechische Racice tweede in de dubbeltwee. Olympisch kampioen Roemenië nam na de start gelijk de leiding en stond die, ondanks aandringen van het Nederlandse duo, niet meer af. Ancuta Bodnar en Simona Radis finishten na 6.47.77, op ruim drie seconden gevolgd door De Jong en Youssifou. Het brons ging in 6.52.81 naar Ierland. Op het EK in München was Roemenië ook al oppermachtig.

Het nieuwe Nederlandse duo in de dubbeltwee had dit jaar al twee keer een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De Jong behaalde met Lisa Scheenaard vorig jaar op de Olympische Spelen van Tokio brons.

Recordaantal medailles

De Nederlandse roeiploeg heeft de wereldkampioenschappen afgesloten met een recordaantal van tien medailles. Het hoogtepunt was de gouden plak voor skiffeuse Karolien Florijn, die als eerste Nederlandse vrouw de wereldtitel pakte op dit onderdeel. Acht keer was er zilver voor Oranje en de mannen in de vier-zonder pakten zaterdag brons.

Melvin Twellaar kon zijn Europese titel in de skiff geen vervolg geven met een gouden plak op de WK. De Duitser Oliver Zeidler prolongeerde zijn mondiale titel, Twellaar werd tweede. Martine Veldhuis veroverde vrijdag al zilver in de lichte skiff. De mannen acht en vrouwen acht pakten zondag allebei ook zilver, net als de roeisters in de vier-zonder en dubbelvier zaterdag. Ook Ymkje Clevering en Veronique Meester (twee-zonder) roeiden naar de tweede plek.

Florijn was bij de NOS lovend over de prestaties van de Nederlandse ploeg. „Iedereen doet het zo goed, dat is zo leuk en aanstekelijk”, aldus de wereldkampioene. De 24-jarige skiffeuse kon haar overwinning nog maar moeilijk geloven. „Dat komt nog wel, ik denk morgen.”

Wetenschap

Hoofdcoach Eelco Meenhorst noemde bij de NOS de unieke prestatie van Florijn ’heel bijzonder’. Met alle goede prestaties in Tsjechië heeft de roeiploeg volgens hem een nieuwe stap gezet op het internationale podium. „Dit is een mooie opstap, maar richting de Spelen neemt het niveau steeds toe. Wij moeten er dus ook elk jaar een stapje bij zetten.”

Sinds zijn komst in 2013 is er het nodige veranderd bij de roeibond. „Op het gebied van voeding zijn er dingen veel beter geregeld. En er is nu een mooie combinatie van roeiexpertise en aan de andere kant de menselijk benadering en de wetenschap. De wetenschap is een belangrijke bron voor ons om verbetering te vinden.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen