Westfriesland SEW trapt niet in de bekende valkuil nu er met PSV weer ’een kleintje’ op bezoek komt

Noëlle Kistemaker was met zeven treffers topscorer in het duel met PSV.© Foto Jan Mulder

Vincent Schot
Wognum

Hoe zou Westfriesland SEW het ervan afbrengen nu er na de zege op ’het grote’ VOC weer ’een kleintje’ op bezoek kwam in sporthal De Bloesem? Dat was zaterdagavond de interessantste vraag. De handbalsters lieten er geen twijfel over bestaan, tegen PSV waren ze weer bij de les.

Voor het eerst in bijna tien jaar tijd werd er vorige week weer eens gewonnen van VOC. De zege op de Amsterdamse grootmacht zorgde zeven dagen later nog altijd voor euforie bij de achterban van Wesfriesland SEW. Zeker nu hun club bovenaan staat in de eredivisie. ,,We kunnen koploper blijven tot eind november, dan krijgen we Venlo pas’’, klonk het op de tribune. Dat de Nibbikkers voor die tijd nog op bezoek moeten bij Quintus, ach.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Danique Boonkamp, de captain van SEW, trekt zich niets aan van de Eindhovense dekking.© Foto Jan Mulder

,,Bij de speelsters heb ik niets gemerkt van euforie’’, zei trainer Michael Vijverberg na de wedstrijd tegen PSV. Maar uitspraken zoals die tijdens het duel van zaterdagavond te horen waren langs de lijn, die had hij de afgelopen dagen óók gehoord. Zelf was de trainer niet bezig met het verheerlijken van de koppositie. Hij vroeg zich vooral af hoe zijn speelsters het zouden doen tegen de promovendus uit Eindhoven. Vijverberg weet maar al te goed dat het voor teams vaak mis gaat, direct na een zege op een topclub. Onbewust sluipt dan het gevoel in een ploeg dat een tegenstander van beduidend minder statuur ook ’wel even’ aan de kant wordt gezet.

Volwassen

Ondanks de jeugdige leeftijd van het gros van de speelsters liet Westfriesland SEW zien volwassen te zijn en niet in die valkuil te trappen. PSV stond twee keer op voorsprong, maar na de 0-1 en 3-4 liet de thuisclub er geen misverstand over bestaan dat de vierde zege op rij er zou komen. Halverwege al bedroeg het gat negen treffers (20-11) en toen de zoemer voor het laatst klonk, stond er een klinkende zege op het bord.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Karlijn Geurds (9) kan niet voorkomen dat Britt Koopman het doel van PSV onder vuur neemt.© Foto Jan Mulder

Overdreven goed was het niet wat SEW liet zien, maar ruim voldoende om PSV kansloos te laten was het wel. En er viel voor het publiek ook genoeg te genieten. Keepster Eva Jansma kreeg de handen op elkaar met een aantal spectaculaire reddingen, maar ook met een prachtige pass in de loop van Noëlle Kistemaker. Voor de topscorer van de avond was het vervolgens een koud kunstje om één van haar zeven treffers te maken. Ook Zoë van Giersbergen liet zich zien door met een paar ragfijne passes ploeggenoten een vrije doorgang te bieden.

Kansen onbenut

Kan Westfriesland SEW zichzelf dan niets kwalijk nemen? Jawel. De score had nog hoger kunnen én moeten uitvallen want teveel kansen bleven onbenut of stierven in schoonheid doordat niet het juiste moment werd herkend om de trekker over te halen.

Handbal eredivisie

Westfriesland SEW-PSV 36-21

Doelpunten Westfriesland SEW: Kistemaker 7, Boonkamp 5, Veltrop 5, Van Giersbergen 4, Koopman 4, Mol 3, Smit 2, Beerepoot 2, Op den Kelder 2, Wit, Roozendaal.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen