Alkmaar licht plannen toe voor bouw energieleverend geluidsscherm met lengte van 2,5 kilometer

Een visualisatie van het energieopwekkend geluidsscherm.© Foto gemeente Alkmaar

Roel van Leeuwen
Alkmaar

Hij wordt 2,5 kilometer lang en gaat 4300 zonnepanelen tellen. De bouw van het energieleverend geluidsscherm begint in oktober. Dinsdagavond 27 september licht de gemeente Alkmaar de plannen toe tijdens een informatieavond voor de wijken De Horn Zuid en Huiswaard 2.

Als alles volgens planning verloopt is het innovatieve bouwwerk met zonnepanelen langs de Schagerweg, Huiswaarderweg en Nollenweg nog voor de zomer 2023 af. Tijdens de informatieavond zal de gemeente de plannen voor deze laatste fase toelichten. Bewoners en andere geïnteresseerden zijn tussen 19 en 20.30 uur welkom in Wijkcentrum De Mare Nostrum.

Naast het verminderen van de geluidsoverlast kan met de duurzame energie die het gelduidsscherm opwekt ook nog 400 huishoudens van stroom worden voorzien. De zonnepanelen zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen voor exemplaren met een hogere energiewinst of andere technische mogelijkheden die bijdragen aan de duurzaamheid van de stad.

Voorbeeldproject

Wethouder Duurzaamheid Nicole Mulder zal de informatieavond openen: ,,Het energieleverend geluidsscherm is een mooi voorbeeldproject waarmee gemeente Alkmaar bijdraagt aan minder CO2-uitstoot’’, zegt ze. ,,Als andere gemeenten en organisaties straks een soortgelijk scherm ontwikkelen, levert dat landelijk nog meer opwekking van duurzame energie op. Dat past bij de vraag van het Rijk om snel en veel duurzame energie op te wekken.’’ De partners, drie marktpartijen, Hogeschool Inholland Alkmaar en het energiebedrijf Lokaal Groen, streven dan ook naar snelle productie van meerdere schermen.

Ook Europa ziet de meerwaarde van het scherm en heeft daarom het project gesubsidieerd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.