Ook na 50 jaar is dorpshuis De Torenschouw schakel in leefbaarheid van Opperdoes

De Torenschouw, met de stalletjes van clubs in het dorp.© Foto Mediahuis

1 / 5
Martin Menger
Opperdoes

Buitelende meiden op de turnmat, muzikale talenten en de lokale historie: dorpshuis De Torenschouw blijkt na een halve eeuw springlevend en hard nodig.

Voor bestuurslid Jan Ploeg maakte het feestje ook duidelijk dat een dorp als Opperdoes niet zonder een dorpshuis kan. ,,Dit werd ooit opgericht voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van de bewoners”, vertelt hij. ,,Aan dat doel is niets veranderd. Want Opperdoes heeft nogal wat verenigingen, en die hebben ook een eigen plek nodig.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Gewen schuift aan bij de knutselclub Sjok.© Foto Mediahuis

Die plek is dus al vijftig jaar De Torenschouw, een gymzaal, zalen en zaaltjes en een voorcafé. Zaterdag waren allerlei clubs en instellingen van de partij. Daaronder de kerk, de ijsclub, VV Opperdoes of de sportieve Budoschool. In een van de zaaltjes werkt de Sjok: ’Stichting Jeugd Opperdoes Knutselen’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Julia en de schuiftrombone.© Foto Mediahuis

Verderop probeert Jesse al z’n talenten uit op een drumstel, terwijl in de zaal daarnaast Julia voor het eerst de wangen vol blaast voor een schuiftrombone bij de muziekvereniging Tavenu.

(Tekst gaat door onder de foto)

Even lekker los op de lange blauwe turnmat bij gymnastiekvereniging ’Beatrix’.© Foto Mediahuis

Ook de dorpsraad Opperdoes presenteert zich. Piet Boersma onderschrijft van harte het bestaansrecht van De Torenschouw. ,,Opperdoes is een dorp waar steeds meer belangrijke zaken verdwijnen. Dus een dorpshuis moet je absoluut in stand houden.”

Martin Menger

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen