Elektrische deelauto maakt onder noemer ’Samen Slim Rijden’ entree in centrum van Wognum

De elektrische auto, die nu als deelauto in het centrum van Wognum beschikbaar is.© angeleverde foto

Martin Menger
Wognum

Het project Samen Slim Rijden heeft in het dorp Wognum de eerste elektrische auto neergezet voor collectief gebruik. Opzet is het autodelen te bevorderen.

De Zonnecoöperatie West-Friesland zwengelde dit eerder al aan in Hoogkarspel. Nu is ook Wognum aan de beurt, aldus Bart Huisman van de plaatselijke initiatiefgroep. „Er waren al andere mensen met het idee, nu pakken we dit samen op”, vertelt hij.

De laadpaal voor de eerste auto is neergezet aan de Lange Regel, in de buurt van het winkelcentrum. Dat is ook meteen de start voor het project. Voorlopig staat er één elektrische auto, maar de ambitie is dat er meer deelauto’s in het Wognumse straatbeeld verschijnen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De nieuwe laadpaal bij het centrum in Wognum.© aangeleverde foto

Deelnemers kunnen via een app de wagen ’reserveren’. Dat kan zijn voor een ritje naar de stad, of soms als alternatief voor het woon-werkverkeer. Een weekeindje weg kan ook. „Je kan de auto reserveren, openen en gebruiken via de app”, aldus Huisman.

Het doel is dat via de deelauto ook het dorp Wognum weer een tikkie duurzamer kan worden gemaakt. Voor Huisman geldt niet alleen het idealisme als drijfveer. „Voor mijzelf is het een rekensom”, reageert hij. „Ik schrok ervan wat ik maandelijks kwijt ben om een gewone auto voor de deur in eigen deur te hebben. Dat zette mij aan het denken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De laatste werkzaamheden voor de aansluiting van de laadpaal.© Aangeleverde foto

Weliswaar betalen de deelnemers – al naargelang het abonnement – voor het gebruik en de afgelegde kilometers ook een prijs. Huisman: „Onder de streep is de deelauto goedkoper. Je hebt als gebruikers niets te maken met onderhoud. Zelf een elektrische auto aanschaffen, dat is nogal een investering. Dat is de reden waarom wij hiermee aan de slag zijn gegaan.”

De groep hoopt dat binnenkort meer deelnemers zullen komen, zodat er ook meerdere deelauto’s in het dorp kunnen worden geplaatst. Inmiddels heeft de coöperatie al drie andere plekken in petto waar ook een laadpaal kan komen. De eerste 16 deelnemers van het project Samen Slim Rijden krijgen ook een bonus. Het project krijgt onder meer een bijdrage van de gemeente en van de provincie Noord-Holland.

Meer informatie: www.onzeauto.com/samenslimrijden/wognum

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen