Afgezien van situatie in Hoorn, geen grote boa-problemen bij West-Friese gemeenten

Martijn Mak
Hoorn

Waar Hoorn last heeft van boa’s die vertrekken naar omliggende gemeenten en particuliere bedrijven, omdat zij daar betere arbeidsvoorwaarden krijgen, hebben de andere zes West-Friese gemeente niet of nauwelijks last van een tekort aan handhavers.

De gemeente Opmeer staat onderaan als het gaat om het aantal buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s). „In Opmeer werkt op dit moment één boa en dat aantal is voor ons op niveau”, meldt woordvoerder Lynn Noppen. „Er zijn geen openstaande vacatures en die zijn er de afgelopen tijd ook niet geweest.”

’Bezig met uitbreiding’

In de SED-gemeenten (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland), zijn in totaal zeven boa’s actief. In Enkhuizen werken drie boa’s (per persoon 36 uur per week), in Stede Broec twee (per persoon 24 uur) en in Drechterland ook twee (per persoon 16 uur). „De afgelopen tijd is het aantal boa’s hier stabiel”, zegt Esther Groen, die het woord voert voor de drie gemeenten. „Er zijn momenteel geen vacatures. We zijn wel bij alle drie gemeenten bezig om de handhaving te professionaliseren en uit te breiden.”

Communicatiemedewerker Jeroen Oosterheert van de gemeente Medemblik geeft aan dat hier vier boa’s in dienst zijn en dat er sinds deze vrijdag één vacature is. „Dat is op niveau voor onze gemeente en de werkzaamheden.” Hij spreekt van een ’stabiele basis’. „We zien wel eens verloop, maar dat is tot nu toe behapbaar.”

Lees ook: Bijna helft van handhavers Hoorn weggelokt voor hoger salaris bij andere gemeenten en ’auto van de zaak’

Werkklimaat

Koggenland heeft op dit moment één boa in dienst en twee vacatures. „In het voorjaar heeft een parttime-boa gekozen voor een andere werkgever”, weet Astrid Schoo, woordvoerder van de gemeente. Volgens haar heeft Koggenland kandidaten een aantrekkelijk werkklimaat te bieden. „Die liggen onder andere op het gebied van het koppelen van ervaren boa’s aan boa’s in opleiding of met minder werkervaring. Zo bieden we als gemeente volop kans voor persoonlijke ontwikkeling aan boa’s die nog weinig of geen werkervaring, maar wél ambitie hebben.”

Bij de gemeente Hoorn zijn in korte tijd acht van de twintig boa’s vertrokken. Dat zegt VVD-raadslid Rob Droste donderdag in deze krant. Hij kwam daar achter toen hij een dagje meeliep met de boa’s in deze gemeente en heeft daarom vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen