’Een club zonder eerste elftal is als een dorp zonder kerktoren’, maandagochtendploeg Knollendam heeft met terugkeer standaardteam ’gelukkig weer wat te zeuren’

Andy Huitema (staand, links): ,,Misschien komen er meer spelers terug die ooit bij Knollendam hebben gevoetbald.”© Foto Ronald Goedheer

Ron Weinbrecher
Oostknollendam

Knollendam heeft weer een eerste team. ,,Gelukkig”, zegt Bart van der Laan, supporter en al veertig jaar betrokken bij de club. ,,Een club zonder eerste elftal is als een dorp zonder kerktoren.”

In vijf minuten is trainer Andy Huitema vanuit Wormer met zijn fiets op het knus gelegen complex van Knollendam. Het nieuwe eerste elftal krijgt onder zijn leiding steeds meer vorm. ,,De spelers moeten nog erg wennen aan elkaar. Het is een mix van voetballers die met het derde team kampioen zijn geworden, nieuwe spelers en oud-spelers van Knollendam die terug zijn gekomen.” De eerste weken werd er vooral aan de teambuilding gewerkt. ,,We hebben bijvoorbeeld met de complete groep een kano-uitje gehad hier op De Poel en op ’t Zwet, zeer geslaagd. Homogeniteit binnen een team is de basis voor prestaties.”

De kleine dorpsclub werd in 2017 nog kampioen in de vijfde klasse om een jaar later op de vierde plaats te eindigen in de vierde klasse. De hoogste klassering ooit voor de dorpsvereniging. In een paar jaar tijd nam het aantal spelers snel af, met als dieptepunt het afgelopen seizoen, waarin Knollendam het standaardteam moest terugtrekken. ,,Het kon echt niet”, kijkt René Oortwijn (55), duizendpoot bij de club en verantwoordelijk voor voetbaltechnische zaken, terug. ,,We hadden een team kunnen inschrijven, maar dan hadden we spelers uit lagere elftallen moeten opstellen en niemand zit er op te wachten om elke week dik te verliezen.”

Flyers

De ras-Knollendammer, die van zijn zestiende tot en met 36e in het eerste team speelde, zag het met lede ogen aan. ,,Een vereniging zonder eerste team vind ik geen vereniging. Zonder een standaardteam is een club niet compleet.” Samen met diverse andere mensen ging Oortwijn aan de slag. Oud-spelers werden benaderd en in de regio werden flyers uitgedeeld. Met succes.

,,We beginnen met een uitwedstrijd tegen OSC”, kijkt Huitema (48), die aan zijn derde seizoen in Knollendam bezig is, vooruit naar zondag. ,,Ik weet er nog niet zoveel van, maar in het vorige seizoen is dat team vierde geëindigd in de vijfde klasse. Ik heb me laten vertellen dat veel Braziliaanse voetballers meedoen, het is een felle ploeg, die veel gele kaarten verzamelt.”

De strategie om daarmee om te gaan heeft de trainer voor zijn spelers paraat. ,,Rustig blijven, het duel zowel verbaal als fysiek zoveel mogelijk uit de weg gaan. Proberen te voetballen. We hebben daar de afgelopen periode veel aandacht aan besteed.”

Krappe selectie

René Oortwijn heeft het gevoel dat Knollendam een representatief elftal op de been kan brengen. ,,Met een krappe selectie, dat wel. Ik hoop op een plek in de middenmoot.” Hij kijkt uit naar deze voetbaljaargang. ,,Mensen komen toch kijken als je een eerste team hebt. Er staan hier altijd zeker vijftig man langs de lijn. Goed voor de kantine, goed voor de uitstraling van Knollendam. We tellen weer mee.’’

Huitema hoopt dat hier weer een basis wordt gelegd voor de komende jaren. ,,Wellicht vrienden en kennissen van de huidige spelers uit het eerste die willen aansluiten en misschien komen er meer spelers terug die ooit bij Knollendam hebben gevoetbald.”

Aan de randvoorwaarden ligt het niet, stelt Oortwijn. ,,Ballen, licht, kleedkamers, verlichting, kunstgrasveld, ruimte voor teamuitjes, alles is hier tiptop geregeld.” Huitema hoopt zondag op een stunt. ,,Het zou fantastisch zijn als we een goed resultaat boeken, dat geeft iedereen een enorme boost.”

,,We kunnen gelukkig weer met de maandagochtendploeg zeuren en praten over de prestaties van Knollendam”, vult Bart van der Laan lachend aan. ,,Het afgelopen seizoen zonder eerste was een groot gemis.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen