Opruimactie met Zwerfie als start voor duurzame lessen in Medemblik

Vuil rapen in Medemblik, samen met Zwerfie.© Foto aangeleverd

Tanja Koopen
Medemblik

Een opruimactie met zwerfvuilmascotte Zwerfie vormde vrijdag de start van duurzaam onderwijs voor acht scholen in Medemblik.

De Schooldag van de duurzaamheid leert de kinderen het belang van duurzaamheid en hoe zij daar zelf aan kunnen bijdragen.

Het doe-programma is speciaal gemaakt voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. Na een succesvolle editie vorig schooljaar deden nu ook andere scholen mee. Ook kwam dit jaar een mobiel planetarium. Wethouders Harry Nederpelt en Yannick Nijsingh hielpen een handje bij het vuil ruimen. Gewapend met prikstokken, handschoenen en afvalzakken werd bij alle scholen de omgeving ontdaan van zwerfafval.

Insectenhotel

Spelenderwijs leren de kinderen over duurzaamheid. Zo wordt van afval kunstwerken gemaakt, een insectenhotel gebouwd en leren kinderen over afbraaktijden van afval. Vorig jaar was het aantal gastlessen beperkt vanwege corona.

De scholen krijgen bezoek van de riooldienst van de gemeente, waterschap en afvalverwerker HVC. Enkele scholen bezoeken het mobiel planetarium voor een ruimtereis over duurzaamheid.

Kinderwens

Alle leerlingen wordt gevraagd een duurzame wereldwens te bedenken. De meest creatieve en uitvoerbare kinderwens die de omgeving leuker, eerlijker en/of schoner maakt wordt gerealiseerd door de gemeente Medemblik.

Lees ook: Wereldwijde actie tegen zwerfvuil ook in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen