De Action, het Kruidvat of het skate eiland. Enkhuizer gids voor én door kids maakt tieners wegwijs

De leerlingen uit Enkhuizen samen op de foto bij de RSG met hun Spaanse gasten.© Foto Aangeleverd

Tanja Koopen
Enkhuizen

Breng je een bezoek aan Enkhuizen, dan mag je de Action niet missen. Altijd prijs. En bezoek vooral het Kruidvat. Haal een tompouce bij de Hema voordat je gaat skaten.

Tieners hebben andere wensen tijdens een weekje vakantie in een andere stad dan hun ouders. Dus hoe logisch is het om die tieners naar de stad te laten kijken door hun eigen ogen, bedachten docenten Trevor Lewis, Marjon van Dam en Joost Schoonen.

Een uitwisseling tussen Spaanse leerlingen uit Caravaca de la Cruz en de RSG in Enkhuizen is uitgemond in een tienergids die ook nog door Marketing Enkhuizen wordt gepromoot. De 25 Spaanse jongeren werden ontvangen door leerlingen van mavo 3 tweetalig onderwijs. Samen werkten ze aan een Erasmus+ project met Europese subsidie.

Hotspots

De leerlingen bezochten dertig ’hotspots’ voor tieners in de Haringstad en bundelden hun ervaringen tot de eerste Enkhuizer tienergids, die in het Spaans, Engels en Nederlands is samengesteld. De eerste druk werd vrijdagmiddag in de RSG overhandigd aan wethouder Win Bijman en Peter Timmermans van Marketing Enkhuizen.

Trevor Lewis glimt van trots als hij vertelt over het project en vooral over het eindresultaat. „Het is echt een mooie gids voor tieners geworden, waarbij ze bovendien ontzettend veel geleerd hebben. Zoals samenwerken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Samen in gesprek in de aula van de RSG.© Foto Aangeleverd

Het maken van de gids was een behoorlijke klus, die bovendien in korte tijd geklaard moest worden. De Enkhuizers hadden dertig plekken uitgekozen die zij relevant vonden voor jongeren. Samen met de Spaanse gasten werden die bezocht, er werd actuele informatie verzameld en foto’s gemaakt. Er werden zelfs QR-codes gemaakt. „Zodat jonge bezoekers aan Enkhuizen straks via de QR-codes informatie digitaal kunnen downloaden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

RSG’ers in Enkhuizen praten met hun Spaanse gasten.© Foto Aangeleverd

En wat vindt de jeugd leuk? Lewis: „Ze kijken heel anders dan ouderen. De Action moest erin, daar geven ze hun geld uit. En het skate-eiland, daar kunnen ze gratis iets doen, rondhangen. Het Strandpaviljoen vonden ze prachtig, konden ze suppen. De Hema gingen ze heen: rookworst en tompouce eten, echte Nederlandse specialiteiten.”

Maar ook Vivaldi en de IJskoninginnen, Het Coffee-Huys waar lekkere chocolade te koop is, Jumping Feet voor het sporten en het Streekbos. „Ze hebben toch een andere blik op toerisme, ze halen hiermee ook punten in het vak Travel Tourism, dat mevrouw Van Dam geeft. Maar ook de havens en het Buitenmuseum vonden ze prachtig.” De gasten hebben pannenkoeken gegeten en de Enkhuizer gezinnen bezocht. Hun docenten zijn trots. „Dit is hoe betekenisvol onderwijs moet zijn. Wat ze leren toepassen in de echte wereld. En dit is een serieuze gids geworden, door de blik van tieners van 14, 15 jaar, die wordt gefinetuned en ook leuk is voor het VVV kantoor.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Spaanse en Enkhuizer studenten: met z’n allen de stad in.© Foto Aangeleverd

Het was de eerste uitwisseling tussen mavoleerlingen en hun Spaanse gasten. „In coronatijd kon dat sowieso niet. Nu mogen we gelukkig weer reizen.” Dus gaan de Enkhuizers in oktober naar Caravaca de la Cruz om daar ook een gids vol hoogtepunten van de stad samen te stellen. Maar daarin geen havens. „Deze stad ligt in de bergen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen