Ronkende Apache-helikopters en luide knallen. Noord-Holland Noord toneel van militaire oefening Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht houdt aankomende week een militaire oefening in de regio Noord-Holland Noord.© Foto ANP

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

Inwoners van Noord-Holland Noord moeten niet schrikken als ze aankomende week harde knallen horen of Apache-helikopters zien vliegen. De Koninklijke Landmacht houdt een militaire oefening.

Circa tachtig militairen bereiden zich van maandag 26 tot en met vrijdag 30 september voor op hun uitzending naar Roemenië volgend jaar. De oefening vindt plaats op verschillende plekken in Noord-Holland Noord, waaronder Winkel en het gebied tussen Oudkarspel en Warmenhuizen.

De oefening maakt deel uit van het reguliere trainingsprogramma van de Koninklijke Landmacht. Defensie oefent gedurende het jaar meerdere keren op verschillende locaties in binnen- en buitenland. Tijdens de oefening wordtr gebruikgemaakt van voertuigen en helikopters. Ook wordt geschoten met oefenmunitie.

Vorig jaar werd nog geoefend in het duingebied, maar volgens sergeant majoor Martin Sprangers is nu bewust gekozen voor een gebied met verre zichtlijnen. ,,Wij hebben wapensystemen die tot vier kilometer ver kunnen schieten, maar dan moeten we ook tot vier kilometer kunnen kijken.’’

De oefening, waarbij een oefenvijand meespeelt, eindigt bij het MOB-complex in de gemeente Bergen.

De sergeant majoor laat weten dat er minimaal zal worden geschoten. ,,We zullen dit vooraf bij de omliggende boerderijen laten weten als we dit gaan doen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.