Ruim 1800 Utrechtse Heuvelrug-ruitervignetten verkocht, provincie gaat vanaf nu ook echt controleren

© archieffoto anp

Eric Lorier
Soest, Baarn

Vanaf nu wordt er gecontroleerd en gehandhaafd op het bezit van het op veel ruiterpaden benodigde Utrechtse Heuvelrug-ruitervignet. Dat meldt de provincie Utrecht. De initiatiefnemers van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zeggen nog met landgoed Pijnenburg in Lage Vuursche in gesprek te zijn om ook dat landgoed aan te laten sluiten bij het gezamenlijke vignet.

Het Utrechtse Heuvelrug-vignet is sinds 1 januari verplicht op veel ruiterpaden in natuurgebieden in Soest, Baarn en de rest van de Utrechtse Heuvelrug. Wat betreft de organisatie heeft iedereen nu driekwart jaar aan de situatie kunnen wennen en is het dus redelijk om vanaf nu daadwerkelijk te gaan controleren. Inmiddels zijn er al ruim 1800 vignetten verkocht, laat een woordvoerder van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug weten. Er zijn diverse varianten, variërend van een dagkaart van 7,50 euro tot een meerpersoonsjaarkaart van 90 euro.

Het Heuvelrugvignet is verplicht bij diverse natuurbezitters op de Heuvelrug, met daarbij ook grote jongens als Staatsbosbeheer, landgoed Den Treek, de gemeente Soest en het Utrechts Landschap. Het Vuursche landgoed Pijnenburg heeft zich (nog) niet bij het initiatief aangesloten. ,,Met onder andere landgoed Pijnenburg lopen gesprekken over aansluiten bij het vignet Utrechtse Heuvelrug”, aldus een woordvoerder van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zolang Pijnenburg niet meedoet hebben ruiters in het bosgebied tussen Baarn, Soest en Hilversum behalve hun UH-vignet ook een aparte ruiterpenning voor Pijnenburg nodig. In dat gebied kan je namelijk letterlijk en figuurlijk niet of nauwelijks om landgoed Pijnenburg heen.

De opbrengsten van het Heuvelrug-vignet worden gebruikt voor het onderhoud en beheer van de ruiterpaden. De volgens de natuureigenaren steeds maar stijgende kosten voor het netwerk van ruiterpaden op de Heuvelrug was dan ook de reden om tot een gezamenlijk ruitervignet te komen. Meer informatie over het ruitervignet op de Utrechtse Heuvelrug - hoe te bestellen, waar geldig en dergelijke - is te vinden op internetpagina www.np-utrechtseheuvelrug.nl/ruitervignetuh/.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen