Man uit Den Helder moet schadevergoeding betalen aan antiracisme-activiste vanwege bedreiging

© Foto ANP

Van onze verslaggever
Den Helder

Een 44-jarige man uit de gemeente Den Helder moet na een hoorzitting bij het Openbare Ministerie een schadevergoeding betalen aan een antiracisme-activiste. De Heldenaar maakte in januari 2020 via zijn Twitteraccount ’bedreigende, beledigende en opruiende opmerkingen’.

De antiracisme-activiste, die werkt als leerkracht op een Amsterdamse basisschool, plaatste op 12 januari 2020 op haar eigen Twitteraccount kritische kanttekeningen bij de loftuitingen op sociale media na het overlijden van de bekende Nederlander Aart Staartjes. De vrouw was van mening dat de acteur en presentator met zijn betrokkenheid bij de intochten van Sinterklaas op de publieke omroep, het figuur Zwarte Piet ten onrechte ondersteunde.

Aangifte

Na veel negatieve reacties op haar tweets heeft ze haar Twitteraccount vervolgens een half jaar gedeactiveerd. Eind december 2020 deed ze alsnog aangifte van bedreiging, opruiing, belediging en smaad en laster.

De politie deed onderzoek naar in totaal zeven Twitteraccounts, waaronder dat van de man uit Den Helder, die aangaf bereid te zijn de schadevergoeding te betalen. Het OM heeft specifiek gekeken naar discriminerende, seksistische en geweldselementen in de tweets.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.