Enorme ravage na plofkraak bij Purmerendse juwelier, omwonenden geëvacueerd [update]

© DNP.NU

© DNP.NU

© DNP.NU

1 / 3
Internetredactie
Purmerend

Een plofkraak bij een juwelier in Purmerend heeft in de nacht van donderdag op vrijdag veel schade veroorzaakt. Doelwit was de juwelierszaak aan de Padjedijk. De twee daders gingen er op een scooter vandoor, aldus de politie. Zo’n vijftien omwonenden zijn geëvacueerd.

Er is veel schade door de plofkraak, ook aan omliggende panden. „Je moet dan vooral denken aan glasschade”, zegt de woordvoerder van de politie. Op beelden is te zien dat de straat bezaaid ligt met glasscherven en puin. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

© DNP.NU

De politie is „met heel veel eenheden” op zoek naar de twee verdachten, aldus de woordvoerder. Voor de geëvacueerde bewoners is noodopvang geregeld in een nabijgelegen hostel. Het is nog niet duidelijk wanneer zij terug naar huis kunnen. De straat in het centrum van Purmerend is afgezet voor onderzoek.

De juwelier laat weten dat alle reparaties van klanten veilig zijn. ,,We hopen dat we snel aan de opbouw kunnen beginnen zodat we weer open mogen’’, staat er in een bericht op Facebook.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© DNP.NU

Afgesloten

De toegang tot de Padjedijk is op vrijdagochtend aan beide kanten afgesloten. De plofkraak vond plaats tussen twee en drie uur en heeft in de hele straat voor flinke schade gezorgd.

De ramen op de bovenverdieping van het TUI-winkelpand zijn gesprongen, net zoals bij de buren van gezondheidswinkel Bio Rosa. Medewerkers van de gemeente zijn druk bezig om houten planken te zagen om de gebarsten ramen mee af te dekken, terwijl loco-burgemeester Mario Hegger de vernietigde pui van de juwelierszaak inspecteert.

Er is veel emotie en kwaadheid bij de ondernemers, zegt Hegger. ,,Ik heb ze inmiddels gesproken. De schrik zit er goed in bij de mensen. Er is veel schade in de zaak. Het was fijn om te zien dat de winkeleigenaren in de straat samen zijn gekomen om elkaar te ondersteunen en de slachtoffers advies te geven.’’ Hegger is te spreken over de hulpdiensten, die al snel ter plaatse waren na de plofkraak.

De loco-burgemeester kan niet zeggen waneer de Padjedijk weer volledig toegankelijk zal zijn. Wel weet Hegger dat de bewoners van de bovenwoning inmiddels weer terug naar huis kunnen. ,,Een overval als dit raakt ons allemaal bijzonder. Purmerend is over het algemeen een veilige stad. We proberen dat met de gemeente en poltie zo te houden, maar je kunt helaas niet alles voorkomen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook bij de buren zijn de ramen gesprongen.© Foto Mediahuis

Drie medewerkers van Bio Rosa staan bij het afzetlint te wachten tot ze mogen doorlopen naar hun winkel ,,We horen net dat alleen de winkeliers zo weer naar binnen mogen’’, zegt een vrouwelijke medewerker. ,,Ik weet nog niet hoeveel schade er binnen is. De politie heeft ons gevraagd om alle schade die we zien te filmen.’’

De medewerker verwacht dat de schade aan hun zaak beperkt is gebleven tot het gebarsten glas. ,,Wij mogen zo weer naar binnen, maar boven ons woont een gezin. Voor hen is het erger. Die zijn gisternacht opgeschrokken door de knal en moesten hun huis uit.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De pui van de juwelierszaak wordt verwijderd.© Foto Mediahuis

Purmerenders die ‘s ochtends boodschappen komen doen in de bakkerij en de slager in de buurt, mogen er niet langs. Wanneer de dienstdoende handhaver mensen tegenhoudt en zegt dat de winkels rond de juwelierszaak waarschijnlijk dicht zullen blijven, leidt dat meermaals tot irritatie: ,,Dan hebben ze al dat brood voor niets gebakken!’’

Een van de uitbaters van de juwelierszaak wil geen uitspraken doen over de plofkraak, behalve dat de juwelen van klanten die voor reparatie in de winkel liggen, niet beschadigd zijn. ,,Wij maken het zelf redelijk goed, maar de schade is enorm. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Daar willen wij het voor nu verder bij laten.’’

Daders

De politie is nog altijd op zoek naar de daders, blijkt uit een verklaring: ,,Na de knal zouden mogelijk twee donker geklede mannen vanaf de locatie zijn weggerend en daarna vertrokken op een scooter in de richting van de Kaasmarkt.’’ Het is volgens de politie nog niet duidelijk of de plofkrakers iets hebben buitgemaakt. De politie roept iedereen op die iets verdachts heeft gezien of tips heeft over de daders contact op te nemen via 0900-8844.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.