Zelenski roept Russen op zich tegen mobilisatie te verzetten

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische bevolking opgeroepen om te protesteren tegen de gedeeltelijke militaire mobilisatie die woensdag in het land is aangekondigd.

"Protesteer! Vecht! Vlucht! Of word Oekraïense krijgsgevangenen! Dat zijn jullie opties om te overleven", zei Zelenski donderdag in zijn dagelijkse videotoespraak. Hij zei dat er al 55.000 Russische soldaten waren omgekomen in Oekraïne sinds de Russische invasie op 24 februari.

Zelenski sprak ook moeders en echtgenotes van Russische mannen aan die voor de dienst zijn opgeroepen. "Twijfel hier niet aan: de kinderen van de leiders van uw land zullen niet deelnemen aan de oorlog tegen Oekraïne. Degenen die beslissingen nemen in uw land beschermen hun kinderen. En uw kinderen worden niet eens begraven", zei hij.

Moskou wil 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor wat het de "speciale militaire operatie" in Oekraïne noemt. Zo hoopt Poetin het initiatief weer naar zich toe te trekken. Zelenski zei dat de oorlog nu niet langer alleen een televisie-spektakel voor de Russen zal zijn, maar dat het nu menens wordt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.