Landsmeerders mogen zelf verzoeken indienen voor vernoeming straten naar belangrijke inwoners

De relatief nieuwe wijk Luijendijk-Zuid heeft straatnamen als Buitenhuislaan en Langhuislaan, geen straatnamen die vernoemd zijn naar personen.© Archieffoto Pascal Fielmich

Frederique Teillers
Landsmeer

Landsmeerders willen straten vernoemen naar inwoners, maar een besluit uit 2007 houdt dat tegen. Omdat de wens ’steeds groter’ wordt, zijn de regels aangepast.

De burgemeester en wethouders in 2007 waren geen voorstander van het vernoemen van straatnamen naar personen, er waren toen geen ’objectieve criteria’. Het huidige college erkent dat de Landsmeerse gemeenschap ’hier steeds meer naar vraagt’. „Vernoeming houdt immers de herinnering aan een bijzonder persoon levend en wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van Landsmeer”, schrijven de burgemeester en wethouders aan de raad.

Het straatnamenbeleid is door de grote vraag aangepakt. De gemeente heeft het benoemen van delen van de openbare ruimte (voor straatnamen) vastgelegd en nieuwe criteria en regels opgesteld. Zo moet de gewenste naam voor een straat een persoon betreffen die van ’buitengewone maatschappelijke, culturele of sociale betekenis is geweest’. Ook moet de soort straat passen bij de persoon, het zou misstaan om bijvoorbeeld een steeg te vernoemen naar een groots staatsman. De commissie straatnaamgeving evalueert een verzoek en brengt in elk geval een advies uit aan het college.

Alle regels zijn te vinden op de website van de gemeente, inwoners kunnen zelf een verzoek indienen om een straat te vernoemen naar een persoon.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.