Gebrek aan spelers maakt einde aan combiteam honkbalverenigingen Herons en Alcmaria: ’Met pijn in het hart, maar het juiste besluit’

Julian© Martin de Haan

Robin Kaandorp
Alkmaar

Het was bedoeld als een project voor langere tijd, maar deze week hebben de besturen van honkbalclubs Herons en Alcmaria Victrix besloten om te stoppen met het gezamenlijke team dat afgelopen jaar uitkwam in de eerste klasse.

,,Het is met pijn in het hart. Dat zeg ik oprecht, maar het is wel het meest verstandige besluit”, vertelt Alcmaria-voorzitter Paul Nunes. ,,We hebben wel allebei de intentie uitgesproken dat als de tijd rijp is we het opnieuw willen proberen.”

De reden dat er komend seizoen geen vervolg komt, is simpelweg een gebrek aan spelers, legt zijn collega Robin Verburg van Herons uit. ,,Er waren, om overigens valide redenen, al enkele spelers gestopt tijdens het seizoen. Daarnaast waren er jongens die van tevoren hadden aangegeven dat zij maar een jaar zouden meedoen aan het project. Dat waren met name de ervaren spelers, die al eerder op dit niveau hebben gespeeld. Tenslotte bleken er ook wat jongere spelers te zijn die niet meer twee keer in een weekend wilden honkballen. Dus we hielden een veel te smalle basis over. Een van de intenties was om jeugd te laten instromen, maar er is niet genoeg jeugd die daar klaar voor is.”

Ondoenlijk

,,De enige manier waarop we het spelerstekort zouden kunnen opvangen, is door spelers aan te trekken van buiten. En dat was niet de opzet van deze samenwerking. Een aantal spelers van buiten is niet erg en zelfs wenselijk, maar het aantal zou dusdanig groot worden dat het onwenselijk en ook ondoenlijk zou worden”, vult Nunes aan.

Deze week werden alle spelers ingelicht. ,,Die knoop moesten we snel doorhakken, want we wilden die jongens niet in onzekerheid laten zitten. Zij moesten weten waar zij aan toe waren”, aldus Verburg.

Herons/Alcmaria kende een roerig seizoen waarin halverwege een coachwissel plaatsvond. Mitchell Berghmans werd vervangen door Eelco Jansen. Onder leiding van deze ervaren coach werden in het tweede deel van de competitie zes van de twintig wedstrijden gewonnen. Dinsdagavond werd het boek gesloten met een 10-0 nederlaag uit bij DSS/Kinheim 2. ,,Een wedstrijd die wel een beetje het seizoen samenvatte. Het deed geen recht aan wat de groep heeft laten zien, maar was wel een beetje een afspiegeling van het hele jaar”, vertelde Jansen. ,,We speelden echt niet slecht, maar maakten al vroeg een cruciale fout waardoor we 5-0 achter kwamen en het moeilijk werd.”

Het was een lastig, maar leerzaam seizoen, aldus de coach, die samen met Bastian Classen en Lisandro Tromp de krappe selectie door het tweede deel van de competitie loodste. ,,Het is natuurlijk een teleurstelling dat het nu alweer eindigt, maar het is sowieso stoer dat het is geprobeerd. En er zijn ook positieve kanten. Alle spelers hebben progressie geboekt. Als je zo’n vijftig wedstrijden speelt op dit niveau dan groei je als speler. Aan het einde van deze rit kunnen we de concluderen dat we veel beter honkbal spelen dan aan het begin. De jongens hebben ingezien dat zij echt iets te zoeken hebben op dit niveau en de ontwikkeling die zij doorgemaakt hebben, is iets waar beide clubs straks profijt van hebben.”

Clubs die elkaar mogelijk volgend jaar weer treffen in de tweede klasse. Alcmaria gaat daar sowieso in verder (zij nemen de plek van het tweede team in). Herons wacht nog op bevestiging van de bond. ,,We hebben een verzoek ingediend”, laat Verburg weten. ,,En we gaan ervan uit dat de bond ons daarin zal steunen en dat het dus gehonoreerd wordt.”

De twee rivalen van weleer zijn als clubs in ieder geval dichter bij elkaar gekomen, vindt Nunes. ,,De samenwerking is zelfs boven verwachting gegaan. Dat is veelbelovend met het oog op de toekomst.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen