Gemeente Koggenland spekt gemeentekas met forse verhoging forensenbelasting

Chaleteigenaren Ursemmerhof worden geconfronteerd met fors hogere forensenbelasting.© Foto Mediahuis

Fiore Houwing
Ursem

Eigenaren van recreatiewoningen, stacaravans en chalets in de gemeente Koggenland krijgen straks een torenhoge aanslag forensenbelasting binnen. „Op deze manier is het voor mij niet meer te betalen.”

De gemeente Koggenland heeft de forensenbelasting flink opgeschroefd. Waar chaleteigenaren vorig jaar ’slechts’ 187 euro betaalden, moeten zij nu 283 euro aan gemeentelijke lasten betalen. Een stijging van ruim 51 procent. Mensen met een woning met vakantiebestemming kregen deze maand het verzoek 453 euro te betalen, ten opzichte van 380 euro in 2021.

Belachelijk

Een chaleteigenaar van vakantiepark Ursemmerhof in Ursem noemt de verhoging ’onmenselijk’. „Belachelijk dat wij de gaten in de gemeentelijke begroting moeten dichten.” Een andere eigenaar geeft te kennen zijn chalet te gaan verkopen. „Op deze manier is het voor mij niet meer te betalen. Ik sta hier al ruim dertig jaar, maar zo gaat de lol er wel vanaf. Alles wordt duurder. Ik begrijp gewoon niet waarom de gemeente zo’n verhoging doorvoert in tijden van crisis.”

Regio

De hoogte van de forensenbelasting in de regio verschilt per gemeente. De gemeente Drechterland heft een vast tarief van 235 euro per woning. In Medemblik bedraagt de belasting 316 euro voor een woning met maximaal drie slaapplaatsen en 984 euro bij meer dan drie slaapplaatsen. De gemeente Opmeer hanteert een tarief gebaseerd op de waarde van de woning. Dit varieert van 259 tot 726 euro. In Stede Broec bedraagt de belasting per woning 309 euro en de gemeente Enkhuizen hanteert een tarief van 567 euro per woning. De gemeente Hoorn heft geen forensenbelasting.

Meeropbrengst

Volgens een woordvoerder van de gemeente Koggenland heeft de gemeenteraad besloten de tarieven te verhogen om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen. ,,Daarbij is er lokaal gekozen voor een tarief dat iets onder het gemiddelde van de regio ligt.” De gemeente verwacht dat de verhoging een meeropbrengst van ongeveer 40.000 euro zal opleveren.

Lees ook: Eigenaren 64 niet permanent bewoonde woningen in Enkhuizen moeten forensenbelasting betalen

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.