Wooncomplex voor dementerende ouderen aan Oorgat in Edam in 2024 klaar

Het woonzorgcomplex op een artist impression.© Illustratie aangeleverd

Robert Jan van der Woud
Edam

Woonzorgorganisatie Com4care slaat zijn vleugels uit naar Edam. De instelling exploiteert vanaf 2024 een wooncomplex met zorgappartementen aan het Oorgat. De huurovereenkomst met projectontwikkelaar Zephyr Real Estate is deze week ondertekend.

Het gaat om een overeenkomst voor een periode van twintig jaar voor de nog te bouwen kleinschalige woon- en zorgvoorziening aan het Oorgat. Het plan bestaat uit 26 zorgappartementen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals een eetgelegenheid en een zitkamer, waar ouderen beschut kunnen wonen met zorg die 24 uur per dag beschikbaar is. Het nieuwe gebouw wordt gasloos en wordt voorzien van drie luchtwarmtepompen voor zowel verwarming in de winter als verkoeling op warme dagen. De daken van het complex worden voorzien van ruim 300 zonnepanelen.

Het kleinschalige woonzorgcomplex bestaat voornamelijk uit zorgappartementen voor dementerenden, maakte de projectontwikkelaar eerder bekend. Een aantal appartementen zal worden bestemd voor zorghotelkamers. Hier kunnen ouderen uit Edam terecht wanneer zij bijvoorbeeld uit het ziekenhuis worden ontslagen, maar nog niet naar huis kunnen omdat zij nog zorg nodig hebben.

Bewoners kunnen een beroep doen op zorg wanneer ze daar behoefte aan hebben. Ze huren een appartement en het pakket omvat daarnaast dagelijkse maaltijden, een activiteitenprogramma, huishoudelijke zorg en andere vormen van zorg die 24 uur per dag beschikbaar zijn. De woning die nu op het terrein staat, gaat eveneens plat. Daarvoor in de plaats wordt een nieuwe vrijstaande villa gebouwd.

Johan Poel en Gérard Thaens namens Com4care en Maarten Leschot van Zephyr Real Estate ondertekenden de huurovereenkomst.© Foto aangeleverd

Het ontwerpbestemmingsplan voor het complex heeft inmiddels ter inzage gelegen, aldus de initiatiefnemers. De gemeente Edam-Volendam werkt de plannen momenteel verder uit, waarna het college en de gemeenteraad er een beslissing over kunnen nemen. De verwachting is dat dat voor het einde van het jaar gebeurt.

Als alles volgens planning loopt kan begin volgend jaar gestart worden met de sloopwerkzaamheden op het terrein en het bouwrijp maken. ,,Aansluitend kan dan gestart worden met de bouw van het woonzorgcomplex. Medio 2024 kunnen dan de eerste bewoners hun intrek nemen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.