Bangert en Oosterpolder in Hoorn viert Burendag met lichtjesavond voor iedereen die komen wil

Grote zeepbellen zijn bijna een traditie tijdens de lichtjesavond in Bangert en Oosterpolder.© Archieffoto Marcel Rob

Faralda Houthuijsen
Hoorn

De wijk Bangert en Oosterpolder in Hoorn viert Burendag, aanstaande zaterdag, met een evenement dat in voorgaande edities duizenden bezoekers trok: lichtjesavond.

„We vragen bewoners hun huis en/of tuin te versieren en verlichten, het liefst met de hele straat”, vertelt Ingrid Smid. Zij woont in de wijk en organiseert de avond met wijkgenoten Roos Vlietstra en Lisette Koning en Linda Gerth van Stichting Netwerk. „We geven prijzen aan de straat die dat het beste doet: minstens drie huizen naast elkaar.”

Kinderen maken kans op een prijs door zichzelf en/of hun vervoermiddel mooi op te tuigen. Iedereen uit heel Bangert en Oosterpolder kan dus iets winnen. Het hoogtepunt van het feest ligt echter in een deel van de wijk, elk jaar een ander. „We willen stimuleren dat mensen uit de ene wijk door de andere lopen. Dan praat je weer eens met andere buurtbewoners.”

Dit jaar is de buurt rond De Kreek aan de beurt. Bij dat centrum is de opening om 19.30 uur. „Het thema is ’circus’, dus een circusdirecteur doet de opening”, verklapt Smid. Ook wil ze kwijt dat er een wethouder is en de nieuwe mascotte van de wijk, Benno. De rest moet een verrassing blijven.

„Kinderen kunnen zich al vanaf half zeven laten schminken, deze keer ook met lichtgevende bodypaint. Ze krijgen bovendien een ijsje en een lichtstaaf.”

Na de opening is er een dozijn optredens, variërend van een clown voor de allerkleinsten tot vooruitblikken op theaterproducties. Zo geeft Dansschool Moves een presentatie, blaast La Belle Dame bellen en haalt een rolschaatser halsbrekende toeren uit. „Buurtbewoners doen vaak zelf spontaan iets, zoals barbecueën, of iets anders met lichtjes”, weet Smid.

Rond 21.30 uur is de avond voorbij. Dan is het wachten op de uitslag voor de prijzen, de volgende dag via Facebook.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen