Hoornse muzikant Carel Brouwers viert 50e verjaardag met muziektheatershow

De jarige job tijdens een eerder optreden.© Foto Martijn Cruyff

Faralda Houthuijsen
Hoorn

De één laat zijn vijftigste verjaardag het liefst in stilte voorbijgaan, de ander nodigt al zijn kennissen uit voor een groot feest. Muzikant Carel Brouwers viert zijn vijftigste levensjaar met een muziektheatershow voor iedereen.

Een goede vriend bood Brouwers het bijzondere verjaarsfeest aan. „Ik gun jou een show in Het Park, maar die moet dan helemaal zijn zoals jij wilt”, herinnert Brouwers zich de woorden van zijn ’mecenas’. „Hij regelt van alles wat ik nodig heb en draagt vooral enorm bij in de kosten. Hoewel ik het gelukkig niet meer heel belangrijk vind om op een groot podium te staan, vind ik dit wel heel leuk.”

Het concert zou oorspronkelijk op 1 oktober 2021 zijn, Brouwers’ vijftigste verjaardag. Om bekende redenen ging dat niet door. De op één na beste optie vond de jarige 30 september 2022: „De allerlaatste dag dat ik vijftig ben.” Het Park werd dus voor die datum gereserveerd voor een zitconcert.

Oeuvre

De Hoornse muzikant, verteller en classicus geeft een doorsnede van zijn oeuvre.

„Het is mijn selectie van wat ik het allerliefst wil delen. Dat kan zijn omdat ik het de mooiste composities vind, of omdat ik ze het fijnst vind om live te doen.”

Het concert kreeg als thema de eeuwige cyclus van leven en dood. „Die is heel subtiel verwerkt. Ik geloof dat je innerlijke energie, ook wel de ziel, doorgaat en opnieuw incarneert. Binnen die ring zijn ook weer heel veel andere ringen te vinden: hoofdstukken waar je steeds weer aan begint.”

Zijn vierde soloalbum, ’The machine’, is een hoofdstuk in Brouwers’ leven. Hij is daarmee bezig met zijn vaste drummer Daan. „Het bevat vooral samples, studioproducties. Het is niet leuk voor publiek om daarnaar te luisteren, want het zijn vooral bandopnames met live zang. Daarom laat ik er niet veel van horen, maar wel wat.”

Ook ouder werk komt voorbij. Er een labeltje aan hangen, kan de schrijver niet. „Ik maak liedjes die ik leuk vind, naar een idee dat ontstaat aan de piano, of neuriënd. Ze schurken het meest aan tegen gitaarrock, maar in mijn laatste nummers doet niet eens een gitaar mee, dus dan klopt dat al niet.”

Op het programma staat één cover, van Brouwers grote idool David Bowie. „Mijn alltime favorite, maar welke dat is, ga ik nog niet vertellen. De gemiddelde liefhebber zal hem niet kennen. Maar het is zo’n mooi verhaal, dat het zelfs na duizend keer luisteren bij mij nog door merg en been gaat.”

Totaaltheater

Brouwers staat niet alleen op het toneel. Hij wordt vergezeld door een vijfkoppige band en drie zangeressen. De Dansonderneming onder leiding van Nanska van de Laar voegt met vier danseressen extra beweging en theatraliteit toe. De hoofdpersoon voegt zich op sommige momenten bij hen: „Naar vermogen.”

Henk Erich en Jauwk Ras, technici van Theater Het Pakhuis met wie Brouwers eerder naar tevredenheid samenwerkte, hebben een lichtprogramma op maat gemaakt.

Alle deelnemers staan in een bijzondere opstelling, maar een echt decor is er niet.

„Wel één decorstuk.” Brouwer houdt de spanning erin door alleen te verklappen: „Een bed.”

Muziek

’Fifty’ door Carel Brouwers, vrijdag 30 september 20.30 uur in Schouwburg Het Park te Hoorn. Kaarten zijn à 15 euro te reserveren via www.hetpark.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen