Vitamine D uit basisverzekering, bespaarde miljoenen gaan naar nieuwe kernreactor Petten: wat wel eens tot meer botbreuken kan leiden

De kernreactor in Petten. Inzet: Vitamine D© ANP

Ivo Laan
Petten

De financiering van de nieuwe Pallasreactor in Petten is mede te danken aan het schrappen van de vergoeding van botversterker vitamine D uit de basisverzekering. Accepteren we meer gebroken benen ten faveure van de behandeling van kankerpatiënten?

Het schrappen van de vitamine D-vergoeding uit het basispakket levert 129 miljoen euro per jaar op. Dat bedrag steekt minister Kuipers nu in de bouw van de Pallasreactor, zo is te lezen in de brief aan de Tweede Kamer over de bouw van een nieuwe kernreactor voor de productie van isotopen voor de behandeling van onder andere kankerpatiënten.

Lees ook: VWS reserveert miljoenen voor nieuwe kernreactor in Petten, maar het definitieve besluit volgt volgend jaar

Volgens voorzitter Harry van den Broek van de Osteoporose Vereniging leidt de bezuiniging in de basisverzekering tot meer ellende onder osteoporosepatiënten, mensen met verzwakte botten. ,,Uit onderzoek blijkt dat het nemen van vitamine D leidt tot minder botbreuken. Dus omgekeerd geldt dat ook. Wij zijn bang dat patiënten door de bezuiniging stoppen met het nemen van vitamine D.’’

’Minder vitamine D leidt tot meer botbreuken’

En dat leidt weer tot een hogere werkdruk in verplegingshuizen en zorginstellingen, stelt Van den Broek. Het schrappen van vitamine D gebeurde na een advies van het Zorg Instituut Nederland. Het middel is redelijk goedkoop te krijgen bij de drogist, zo is de redenering.

Apothekersorganisatie KNMP trok ook al eerder aan de bel. ,,Je kunt er niet van uitgaan dat mensen de vitamine D dan zelf wel gaan kopen. De ervaring leert dat als je iets schrapt uit het basispakket, mensen minder therapiegetrouw zijn. Minder vitamine D leidt tot meer botbreuken’’, stelde een woordvoerder eerder in deze krant.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.