Ongelijkheid achter de voordeur | column

Voordeur.© Foto Free Images

Marina Slot

Ik ben zomaar even een paar weken in Bergen, even wonen op een andere plek, het bos inlopen, naar de duinen fietsen, over het strand lopen. Vanwege de regen ook naar de film en ineens zit ik in een ander decor.

Veel oudere dames en een enkele heer babbelen genoeglijk in de pauze met een glaasje én als toppunt van genoegen, een bakje pinda's.

En dat terwijl in de media alle crises over elkaar heen buitelen en het Britse volk afscheid neemt van haar bijna eeuwige en steenrijke koningin.

Ik mijmer over wat er in al die grote huizen leeft aan oude chic en nouveau riche. Is de ongelijkheid in de samenleving hier een onderwerp van gesprek? Hebben ook hier mensen pijn in hun buik van de energierekening? En leven ze dan in een kleine ruimte om te verwarmen?

Want je kunt niet achter de deur kijken bij mensen.

Je weet niet wat er hier gedeeld wordt en de waarde van geld zal groot zijn, maar de waarde van liefde is hier ook te vinden. Dat weet ik zeker. Is er niet een heel simpel begin van een oplossing. Schaf ‘de markt’ af net zoals nu bij de energie: vaste prijzen en vaste inkomsten, een geleide economie. We weten nu dat de regering die macht heeft en indirect wij als democratie.

En wat zullen de zorg, de woningbouw, de boeren en makers van allerlei producten er dan op vooruitgaan.

Daar wordt onze samenleving in ieder geval menselijker van.

gelovig

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen