Afval à la carte: inwoners Egmond aan Zee kunnen kiezen tussen drie bakken of een afvalpasje

In de drukke straten van Egmond aan Zee is vaak geen plaats voor containers.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Egmond aan Zee

Inwoners van het centrum van Egmond aan Zee kunnen straks zelf kiezen of ze rolcontainers willen of hun afval in gezamenlijke containers willen storten.

In de winter kregen de meeste inwoners van de gemeente een derde bak: voor plastic, metaal en drinkverpakkingen (pmd). Dat gold niet voor mensen die in hoogbouw wonen en de container dus niet kwijt kunnen. En ook voor het centrum van Egmond aan Zee wordt straks een uitzondering gemaakt.

Daar moet onder andere rekening worden gehouden met smalle straten, toerisme, grote parkeerdrukte en veel vakantiewoningen, zo licht de gemeente Bergen toe. Vandaar deze à la carte-oplossing, zoals wethouder Bekkering het noemt. ,,Passend voor het gebied. Er is in de straten weinig ruimte. Mensen hebben ons benaderd dat ze toch zo veel mogelijk willen scheiden.’’

Afvalpasje

Dus houden inwoners die dat willen drie containers: voor restafval, gft en pmd. Wie dat niet wil, krijgt een afvalpasje voor een gezamenlijke ondergrondse container. Daarvan komen er negen bij in het dorp. ,,Dit beloven we en kunnen we ook uitvoeren’’, zegt Bekkering. ,,En het is kostentechnisch niet complex.’’ Wie geen keuze doorgeeft, houdt waarschijnlijk gewoon een derde bak, maar daar wordt nog over gesproken.

Deze inwoners van het à la carte-gebied krijgen binnenkort een brief en worden uitgenodigd voor inloopmomenten op dinsdag 11 oktober van 10 tot 12 in Post aan Zee of op woensdag 12 en donderdag 13 oktober van 19 tot 21 uur in de brandweerkazerne. In januari gaat dan het nieuwe regime in.

Sensor

In oktober worden ook de 181 verzamelcontainers voorzien van een sensor, die een seintje geeft als hij vol is. Vervolgens worden de containers snel opgehaald of geleegd. ,,Daarmee voorkom je zwerfafval, omdat er nu mensen zijn die bij een volle container hun afval ernaast dumpen’’, legt Bekkering uit. ,,En het voorkomt onnodige ritten.’’ Het is zelfs mogelijk om containers in het weekeinde te legen als de situatie daarom vraagt. ,,het is fijn deze mogelijkheoid achter de hand te hebben’’, zegt wethouder Er ik Bekkering. ,,Dank onder andere aan momenten tussen kerst en oud en nieuw.’’

Ook het gebruik van de sensoren gaat per 1 januari in. Bergen verruilt namelijk dan de HVC als afvalinzamelaar voor de BUCH. Volgens het college bespaart Bergen daarmee jaarlijks een half miljoen op de inzamelingskosten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.