Eén vieze overtreding maakt je niet meteen een nare voetballer. Maar Reijnders is wel gewaarschuwd | column Brian Wijker

De op de grond zittende Tijjani Reijnders krijgt de woede van Brian Brobbey over zich heen na de tackle op de enkel van de Ajax-speler.© Foto ANP/Olaf Kraak

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad kijkt Brian Wijker dit keer terug op de kraker van afgelopen zondag, AZ-Ajax.

Het ging na afloop van de door AZ gewonnen topper tegen Ajax over maar één ding: de nare tackle van Tijjani Reijnders op Brian Brobbey. Het had een rode kaart moeten zijn, daar zal weinig discussie over bestaan. Brobbey maakte zich terecht boos. Het was een actie die je van Reijnders niet verwacht.

Steven Berghuis

Er is nog niets aan de hand. Reijnders is nog steeds een leuke, bescheiden jongen. Een vieze overtreding maakt je nog niet meteen een nare voetballer. Maar gewaarschuwd is hij wel. Want niet ver bij hem vandaan op het veld, stond het toonbeeld van hoe hij niet moet worden: Steven Berghuis.

Berghuis was bij AZ - zoals Reijnders nu - een leuke jongen. Hij maakte doelpunten, was nauwelijks betrokken bij incidenten en nam met tranen in de ogen afscheid van zijn ploeggenoten, toen hij richting Watford vertrok. Pantelis Hatzidiakos behoorde toen al tot het eerste van AZ en zal misschien ook een knuffel van de Ajacied hebben gekregen.

Hand

Zondag wilde Hatzidiakos Berghuis een hand geven. Maar dat weigerde de man die hem anderhalf jaar geleden voor lange tijd de lappenmand in schopte. Een afgrijselijke tackle op de achterlijn. Berghuis ontsnapte aan rood, zoals dat een jaar eerder ook het geval was toen hij Teun Koopmeiners van achteren vol onderuit schoffelde. Wederom geen rood, omdat scheidsrechter Jochem Kamphuis op die dag geen vuiltje, maar een hele stofwolk in zijn oog had. Dat we Koopmeiners nu - ondanks Berghuis - zien schitteren in de Serie A, is een groot wonder.

Gefrustreerd

Bij AZ - Ajax liet Berghuis zich opnieuw gelden. Ditmaal was Dani de Wit het slachtoffer van de gefrustreerde Ajacied, die nog even zijn noppen in de enkel van zijn al op de grond liggende tegenstander zette. En wederom kwam Berghuis ermee weg. Honden die zich niet kunnen gedragen moeten gemuilkorfd het poepveld op. Maar bij Berghuis heeft nog niemand aan een dergelijk beschermingsmiddel gedacht.

Roos

Berghuis liet na zijn doodschop bij Hatzidiakos niets van zich horen. Geen appje, telefoontje, brief of berichtje op Instagram. Tot teleurstelling van Hatzidiakos, zo vertelde hij zondag. Ik heb een simpel advies voor Tijjani Reijnders. Zeg sorry tegen Brobbey, beken schuld en doe het nooit meer. Stuur hem een roos of neem hem mee naar een sjiek restaurant. En trek je tegenstander volgende keer gewoon aan zijn shirt. Want voor je het weet is er geen weg meer terug en ben je net zo ver heen als Steven Berghuis.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ajax-speler Edson Alvarez klaagt bij scheidsrechter Bas Nijhuis over een overtreding van AZ.© Foto ANP/Olaf Kraak

De gehele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen