Kleding wordt gewoon gejat uit container. Kledingbank Medemblik kiest noodgedwongen anders soort inzameling

Bezoekers bij de Kledingbank Medemblik.© archieffoto

Tanja Koopen
Medemblik

De kledingbank in Medemblik heeft de container aan de Almereweg naar binnengehaald. De reden: er wordt kleding uit gestolen.

Jan van Vliet is er doodziek van. Al maanden merkt hij dat kleding gestolen wordt uit de container van de kledingbank, die altijd keurig voor het pand van de ABC kerk aan de Almereweg stond.

Op die manier konden mensen dag en nacht kleding deponeren. En die heeft de kledingbank hard nodig, want de vraag is groot en het aantal klanten groeit in deze tijd van crisis.

Oekraïne

Van Vliet heeft geen idee wie de kleding stiekem uit de container haalt. „Mensen die kleding nodig hebben, kunnen die gewoon bij ons krijgen als ze zich bij ons melden. Zo hebben we ook Oekraïense vluchtelingen enorm kunnen helpen. Maar er blijft maar kleding verdwijnen.”

Van Vliet merkte dat er kleding verdween doordat bijvoorbeeld iemand zich bij hem meldde, die verklaarde mooie kleding in de container te hebben gestopt. „En dan was hij de volgende dag evengoed leeg.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Inzameling voor de Kledingbank Medemblik.© archieffoto

Dus ziet de kledingbank zich genoodzaakt op een andere manier kleding in te zamelen. „We hebben de container binnen gezet, maar hopen evengoed natuurlijk dat er kleding binnenkomt. Mensen kunnen zich bij ons melden, dan zorgen we dat er iemand in het pand aanwezig is als ze het willen komen brengen. „Ze zijn ook van harte welkom tijdens de openingstijden van de kledingbank, op maandagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend tot half twaalf.”

Kosten

Van Vliet hoopt op termijn een ander soort container te kunnen aanschaffen voor de kledingbank, waar alleen kleding in kan worden gestopt, maar niet uitgehaald, zoals nu het geval is. „Maar die kost 1700 of 1800 euro, dat geld hebben wij momenteel helemaal niet.”

De Kledingbank Medemblik werd in 2013 opgericht door enkele bezorgde burgers en draait sindsdien op vrijwilligers en giften. De kleding wordt gesorteerd in een dependance in Opperdoes, maar ook die staat onder druk. Van Vliet: „Ik wil hier heel graag mee doorgaan, maar op deze manier wordt dat wel heel lastig.”

Lees ook: Donatie jubilerende Lionsclub voor kledingbank in Medemblik

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen