Lezersdilemma: Moeten we extra betalen voor kamer van dochter?

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers hun dilemma voor. Dit keer: Moeten we extra betalen voor kamer van dochter? Reageren of wilt u zelf (anoniem) uw dilemma kwijt? Mail naar dtv@mediahuis.nl

Het studentenhuis waar de dochter van Marja sinds kort woont, is een bouwval. Het tocht er en het lekt er. Marja gunt haar kind een betere plek, maar dat kost geld. Haar man besteedt dat liever aan een skivakantie of een auto.

Marja (49): ,,Nadat ze in het voorjaar haar schooldiploma haalde, wist onze dochter zeker dat ze een nieuwe start wilde maken. Dus na de zomervakantie is ze begonnen met een studie in Amsterdam. Daar hoorde bij dat ze op zichzelf wilde wonen. Omdat ik het allemaal herkende uit de tijd dat ik zelf achttien was, moedigde ik haar aan om die stap te zetten.

Na de diploma-uitreiking heeft ze een paar weken feest gevierd en is ze nog met vriendinnen naar Spanje geweest. Maar daarna heeft ze de hele zomer gewerkt om geld te verdienen. Dat had ze nodig om haar schoolgeld en haar studieboeken te betalen en om haar studentenkamer in te richten. Dat ze die kamer vond, is een wondertje, want een betaalbare studentenplek is zeldzaam. Eerlijk gezegd stelt het niet veel voor, want het is maar een klein, sober hok.

Maar met haar zelf verdiende bed en kast heeft ze er toch een beetje sfeer aan gegeven. We hebben een koelkastje voor haar gekocht en met een oude lamp van oma en een sierlijk vloerkleed van mijn zus lijkt het heel wat. Ze was dan ook dolblij met haar eigen stek en begon vol goede moed aan haar studie.

Maar nu ze een maand op zichzelf woont, valt die kamer bitter tegen.

De keuken die ze met andere huurders moet delen, is een puinhoop. De gezamenlijke douche en wc zijn vies en haar kamer is vochtig. Het enige positieve aan de kamer is de prijs, maar het liefst wil ze er toch zo snel mogelijk weg. Dat lijkt ook te kunnen, want bij haar opleiding leerde ze een studente kennen, die met twee meiden in een appartement woont. Een van die twee gaat verhuizen, zodat er een kamer vrij komt. Een fijne kamer, in een schone omgeving. Daarom snap ik dat ze graag de overstap wil maken. Maar er is één struikelblok: het geld. De huur van de nieuwe kamer is 150 euro hoger dan ze nu betaalt. Voor dat geld klopte ze bij mij aan.

Eerlijk gezegd twijfel ik amper: wat mij betreft verhuist ze. Ik gun haar een lekkere plek. Mijn man en ik werken allebei, dus die 150 euro extra per maand kunnen we wel missen. Maar mijn man doet daar moeilijk over. Hij vindt dat ze haar huurgeld zelf moet verdienen en dat ze ook wel weer thuis kan wonen, als haar kamer haar niet bevalt. Ik vermoed dat hij de hand op de knip houdt omdat hij het geld liever aan de wintersport besteedt. Of aan een nieuwe auto.

Zijn argument dat onze dochter zelf haar huurgeld moet betalen, gaat volgens mij niet op: ze heeft al een klein baantje (om uitgaan te betalen) en heeft haar tijd hard nodig voor haar studie. Maar mijn man heeft nooit van het studentenleven geproefd en weet niet hoe dat werkt. Hoe krijg ik hem zo ver dat hij onze dochter hierin steunt en bijspringt met de kamerhuur?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.