Kremlin ontkent oorlogsmisdaden in Oekraïense regio Charkov

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Kremlin ontkent dat Russische militairen zich in de Oekraïense regio Charkov schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. De beschuldigingen die Oekraïne heeft geuit na de vondst van massagraven, worden door een woordvoerder afgedaan als "leugens".

Bij de stad Izjoem, recent heroverd door Oekraïense militairen, zijn ongeveer 450 lichamen in massagraven gevonden. Volgens Oekraïne behoren de meeste lichamen toe aan burgers. Izjoem en andere delen van Charkov werden in de eerste weken van de oorlog ingenomen door het Russische leger.

Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben onderzoekers bewijs van marteling gevonden. Bij sommige lichamen zouden de handen achter de rug zijn vastgebonden. Zelenski beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden, maar volgens het Kremlin klopt daar niks van. "Het is een leugen en we zullen natuurlijk de waarheid in dit verhaal verdedigen", aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman is er sprake van "eenzelfde scenario als in Boetsja". In deze plaats bij de Oekraïense hoofdstad Kiev werden eerder tientallen doden in burgerkleding gevonden, nadat Russische troepen het gebied hadden verlaten. Moskou ontkent dat er buitengerechtelijke executies hebben plaatsgevonden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.