AZ maakt grote indruk tegen Ajax en knokt zich naar winst in enerverende topper

© ANP

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Een energiek en verrassend sterk AZ was Ajax zondagmiddag in Alkmaar met 2-1 de baas, in een duel dat geen moment verveelde.

In een uitverkocht stadion was de vreugde na het laatste fluitsignaal enorm. De hartstochtelijk zingende fans van de thuisploeg moesten namelijk een acht minuten durende blessuretijd doorstaan, met een 2-1 stand op het bord. AZ, massaal verdedigend, kwam er ongeschonden doorheen, hetgeen tot wilde taferelen leidde op het veld en daarbuiten.

In een sfeervolle ambiance maakten AZ en Ajax een zeer vermakelijk duel van. Ajax stelde grote delen van de wedstrijd teleur, terwijl de thuisploeg indruk maakte met energiek en volwassen spel.

AZ paste de speelwijze ietwat aan tegen Ajax, zoals het dat de afgelopen seizoenen vaker deed in de Noord-Hollandse derby. Met kleine slimmigheidjes in de opstelling wist AZ-trainer Pascal Jansen – net als diens voorganger Arne Slot – Ajax meerdere keren te verrassen. Deze zondag was het verrassende element de rol van Mees de Wit op de linkerflank van de thuisploeg.

Liverpool

De Wit stond als linksbuiten opgesteld, maar was in de praktijk vaak een extra centrale middenvelder op het moment dat Ajax de bal had. AZ, dat drie belangrijke aanvallers mist door blessures, probeerde de opbouw van Ajax vroeg te storen. Jansen deed dat met de wedstrijd Liverpool-Ajax van dinsdag in het achterhoofd, zo gaf hij aan. In Engeland kwam Ajax niet toe aan het ’eigen’ spel door het energieke druk zetten van Liverpool.

Ajax, met dezelfde elf spelend als in Liverpool, toonde zich net als in Engeland bijzonder efficiënt. Ook nu was de eerste grote kans raak voor de ploeg uit Amsterdam. Kenneth Taylor ontsnapte na ruim tien minuten aan de aandacht van AZ en mocht alleen op doelman Hobie Verhulst af. De middenvelder uit Heiloo bediende Mohammed Kudus, de man in vorm bij Ajax, op maat met een balletje breed: 0-1.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kudus na de 0-1.© ANP

Wat volgde was een wedstrijd die aardig in evenwicht was en waarin AZ de betere kansen had. Verdediger Sam Beukema was dicht bij de gelijkmaker uit een vrije trap, die vijf minuten voor rust daadwerkelijk viel. Uitgerekend Mees de Wit – die donderdag nog een zwakke indruk achterliet tijdens de Conference League-wedstrijd met FC Vaduz – scoorde. Hij profiteerde van een fout van Ajacied Devyne Rensch, die een pass niet goed onderschepte.

Vlak voor rust kreeg AZ een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Bruno Martins Indi, net terug van een blessure en geselecteerd voor Oranje, eraf moest. De 18-jarige Maxim Dekker verving hem.

In de zesde minuut van de blessuretijd van de eerste helft sloeg AZ voor de tweede keer toe. Ajax-verdediger Calvin Bassey hief buitenspel op bij een ’blinde’ lange bal van Pantelis Hatzidiakos. Jens Odgaard controleerde de bal knap en schoof binnen. Ajax hoefde niet eens meer af te trappen, scheidsrechter Bas Nijhuis floot voor de rust.

(Tekst gaat door onder de foto)

Odgaard maakt 2-1.© ANP

Het spektakel van het slot van de eerste helft zette zich door aan het begin van de tweede helft. Tijjani Reijnders leek AZ op 3-1 te zetten, maar Ajax-doelman Remko Pasveer redde schitterend. Aan de overkant counterde Ajax zich naar een grote kans van Dusan Tadic, maar Mees de Wit bewees ook in verdedigend opzicht zijn waarde met een perfecte ingreep.

Intikker

Ajax moest jagen op de gelijkmaker, maar kwam daar lange tijd niet aan toe. AZ was beter, sterker in de duels en kreeg de betere kansen. Ajax had het geluk dat AZ-rechtsback Yukinari Sugawara voor eigen succes ging toen hij een medespeler een intikker had moeten gunnen. Pasveer tikte een kanonskogel van Odgaard, die een ijzersterke wedstrijd speelde, over de lat.

Pas na zeventig minuten nam de druk van Ajax, met Brian Brobbey als invaller, toe. Dani de Wit haalde een schot van Kudus van de lijn. Tien minuten voor tijd herhaalde Reijnders dat kunstje, met zijn schouder, bij een inzet van Steven Bergwijn.

AZ verdedigde vol overgave en schroomde de opstootjes (Hatzidiakos met Tadic) niet.

Het was de eerste keer sinds december 2019 dat AZ weer een thuiswedstrijd won van Ajax. Het gat tussen beide ploegen op de ranglijst is één punt in het voordeel van de Amsterdammers.

AZ-Ajax 2-1 (2-1). 12. Kudus 0-1, 40. M. de Wit, 45+6 : Odgaard 2-1.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi (45. Dekker), Kerkez; Sugawara, Reijnders, Clasie, M. de Wit (84. Bazoer); Odgaard (84. Lahdo), D. de Wit.

Ajax: Pasveer; Rensch (63. Brobbey), Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Berghuis, Taylor (46. Klaassen); Bergwijn (81. Ocampos), Kudus (81. Lucca), Tadic.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen