Muzikaal protest tegen beeld Jan Pieterszoon Coen verloopt rustig

Muzikant Mervyn in actie tegen beeld Coen.© Foto Josse Luiken

Josse Luiken
Hoorn

De organisatie We Promise hield zaterdagmiddag met enkele mensen een nieuw protest tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn. Het muzikale protest verliep rustig.

We Promise is een organisatie die zicht inzet tegen racisme en discriminatie in West-Friesland. Tijdens het protest zaterdagmiddag speelde muzikant Mervyn als één van de actievoerders 14.000 muzieknoten op trommel, bongo, woodblocks en tubular bells. „Iedere muzieknoot staat voor een slachtoffer die Coen heeft gemaakt op de Banda-eilanden”, vertelt Merve Kacmis van We Promise.

Muzikant Mervyn stoort zich aan de aanwezigheid van het standbeeld van de VOC-gouverneur generaal die in de zeventiende eeuw slachtoffers maakte in Indonesië. „Ik vind dat een standbeeld van een genocidepleger echt niet kan”, zegt hij. Door het spelen van muziek probeert hij de aandacht te trekken van voorbijgangers. „Mensen zullen zich eerst afvragen waarom er muziek gespeeld wordt. Als ze lezen dat iedere klank één slachtoffer is, dan denk ik dat zij daarvan zullen schrikken.”

Voorbijgangers kijken met vragende en verontwaardigde blikken naar de actie, maar verder verloopt het protest rustig. De handhaving komt aan het begin van het protest kijken en is na een korte oriëntatie weg. Toeristen die net het Westfries Museum hebben bezocht blijven na hun bezoek even stil staan bij het protest, wat op het plein voor het museum plaatsvindt, en lopen vervolgens verder.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen