Zorgen om vuurtoren Lange Jaap blijven. Rijkswaterstaat gaat nu graven naar houten funderingspalen

Binnenkort zijn graafmachines te zien rond de vuurtoren.© Foto RedMouse

Delano Weltevreden
Den Helder

De houten funderingspalen van vuurtoren Lange Jaap worden binnenkort aan een grondig onderzoek onderworpen. Dat heeft Rijkswaterstaat gemeld aan voorzitter Jan Dop van Huisduiner Belang.

Omgevingsmanager Harold Hansen zegt dat graafwerk moet worden verricht om bij de houten funderingspalen te kunnen komen. Wanneer een en ander gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Hansen onderhield namens Rijkswaterstaat het contact met de omwonenden. Hij krijgt een ander werkpakket binnen de organisatie en draagt zijn functie over aan Marco Nijman.

Sloop

De inspectie van de funderingspalen is onderdeel van het onderzoek naar de toekomst van de vuurtoren. Rijkswaterstaat heeft decennialang verzuimd het rijksmonument goed te onderhouden. Een klein jaar geleden werd serieus rekening gehouden met de spoedige sloop van de vuurtoren.

Lees ook: Wordt Lange Jaap gered door composiet? Noord-Hollandse bedrijven werken samen aan oplossing om vuurtoren te redden

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer beloofd dat hij er alles aan doet om de vuurtoren te behouden. Als dat toch niet lukt, wil een meerderheid van de Kamer dat er een replica voor in de plaats komt.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.