Omgevingsvisie Oostzaan op de lange baan

Het nieuwe college sloeg een andere weg in met de omgevingsvisie.© foto pascal fielmich

Frans van den Berg
Oostzaan

De omgevingsvisie Oostzaan wordt niet deze maand door de gemeenteraad vastgesteld. De inspraakprocedure is volgens een groot aantal partijen niet goed gevoerd.

Onduidelijk is nog hoe het nu verder gaat met de toekomstvisie, die eigenlijk voor 1 januari moet zijn ingevoerd. Donderdagavond ging het in de commissievergadering bij de insprekers vooral over de festivals en overnachtingen die het college van VVD en PvdA wil toestaan. Lees ook: Groen licht voor camping van Twiske Haven: geen verstoring in Natura 2000-gebied stellen onderzoekers

Overnachten kan dan op een mini-camping. De insprekers waren fel gekant tegen die verdere aantasting van het natuurgebied.

Vorig jaar was een meerderheid van de gemeenteraad ook tegen festivals en de camping. Dat was een van de redenen om de omgevingsvisie op eigen initiatief aan te passen. Die visie 2.0 zou verder worden uitgewerkt en de inspraak in gaan. Maar na de verkiezingen van maart is er een nieuwe realiteit, waarbij een meerderheid in de raad juist wel festivals en de camping wil. En dus heeft het nieuwe college weer de eerste versie van de visie als basis genomen voor versie 3.0, met daarin wel nieuwe elementen. Maar een formele inspraakronde is daarna niet meer gevoerd.

De verwarring over de versies en de procedure was donderdagavond groot. In ieder geval vonden vier van de zes partijen het stuk niet rijp voor de raadsvergadering eind deze maand. PvdA en VVD wilden wel behandeling, hebben samen een meerderheid in de raad, maar dat telt niet als het gaat om het opstellen van de agenda voor de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.