Verdriet bij ruimen van kindergraf. Zaanstad geeft alleen nog maar particuliere kindergraven uit

De oude begraafplaats in Wormerveer.© foto pascal fielmich

Frans van den Berg
Zaanstad

In alle hectiek rond het overlijden van een kind, kiezen ouders vaak voor een algemeen kindergraf. Alleen realiseren ze zich niet dat het graf dan na tien jaar al kan worden geruimd.

Bij vrijwel alle nabestaanden leidt dat tot veel verdriet, zo heeft de gemeente gemerkt. Daarom worden vanaf 1 januari alleen nog particuliere kindergraven uitgegeven en geen algemene kindergraven meer. Particulieren graven kunnen na tien jaar namelijk wel worden verlengd en dat doen de meeste ouders ook. Om te voorkomen dat ouders voor hogere kosten komen te staan, wordt het tarief voor begraven in een particulier kindergraf verlaagd.

Op de drie grootste begraafplaatsen, Zaandam, Wormerveer Noord en Krommenie Blok, kunnen mensen voor een particulier graf het grafrecht straks voor onbepaalde tijd afkopen. Wethouder Wessel Breunesse: ,,We komen hiermee tegemoet aan een behoefte die bij verschillende groepen in de samenleving leeft.’’ De aanleiding is dat het grafrecht nu voor maximaal twintig jaar kan worden afgekocht. Dat is niet alleen bij een kindergraf aan de korte kant, maar bepaalde geloven vragen om eeuwigdurende graven. Met name vanuit de islamitische, joodse en Molukse gemeenschap is die wens geuit.

Muziek

Bij een uitvaart wordt tegenwoordig alleen nog digitale muziek gespeeld of soms live. Maar daarbij wordt het orgel zelden meer aangeraakt. In de aula’s op de gemeentelijke begraafplaatsen staan nog drie orgels. De orgels zijn allemaal meer dan veertig jaar oud en aan vervanging toe. Omdat de orgels nauwelijks worden gebruikt, stopt de gemeente met de orgels. Mocht de behoefte er wel zijn bij nabestaanden dan kan een orgel via een gespecialiseerd bedrijf worden gehuurd voor een uitvaart. De oude orgels biedt de gemeente aan maatschappelijke organisaties aan.

Tot slot past de gemeente ook de bezoekregeling aan de begraafplaatsen aan. Vanaf 9 uur tot zonsondergang kan men de begraafplaatsen op, maar niet later dan 21 uur. De langere openstelling maakt het mogelijk dat nabestaanden ook na het werk nog naar het graf kunnen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.