De man uit Purmerend die Roger Federer versloeg en nooit van hem verloor

Bas Wild is tegenwoordig ook regelmatig op de padelbaan te vinden.© Foto Wim Egas

Robert Berkeley
Purmerend

Roger Federer? Nooit van verloren! Het is een zin die miljarden mensen op aarde naar waarheid kunnen uitspreken. Maar slechts een enkeling kan dat zeggen, na ook daadwerkelijk tegenover de Zwitserse levende legende op de tennisbaan te hebben gestaan.

Sjeng Schalken won twintig jaar geleden in Rosmalen één keer van Federer, maar hij verloor de andere vijf ontmoetingen. Raemon Sluiter verloor alle vijf zijn partijen tegen de Zwitser, Robin Haase alle drie en Richard Krajicek en Martin Verkerk staan op nul uit twee. Bas Wild daarentegen, trof één keer Roger Federer aan de overkant van het net en won. Wie? Bas Wild???

Het gebeurde in 1996, bij een zogenoemd Satellite-toernooi in Zwitserland. In de kwartfinale speelde de Nederlander tegen een Zwitserse tiener, net vijftien jaar oud. Het ventje won de eerste set met 6-3, maar daarna gaf de ervaring van Bas Wild toch de doorslag en hij won vervolgens met 6-4 en 7-5. Op dat moment zal de nu 49-jarige Purmerender, die tegenwoordig in Andijk woont, nog niet hebben beseft hoe bijzonder die overwinning was. Nu kan hij er de rest van zijn leven op teren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Roger Federer in zijn jonge jaren.© Foto AP

,,Dat was een geweldig jaar’’, blikte hij al eens eerder in een interview in deze krant terug. ,,Ik maakte plotseling een sprong op de Nederlandse ranglijst en wilde toch eens kijken of ik internationaal een potje kon breken. Een geweldig jaar waarin ik tegen grote namen heb mogen spelen als Stan Wawrinka, Ivan Ljubicic, Sebastian Grosjean en natuurlijk het hoogtepunt, mijn overwinning op Federer. Die staat in de boeken.’’

Roger Federer heeft deze week zijn afscheid aangekondigd; Bas Wild deed dat al heel wat jaren eerder. Hij hield te veel van de andere dingen in het leven om er als tennisprof alles uit te halen. Hij is nog wel actief in de sport, zo organiseert hij met het bedrijf KOBA tennis- en padelreizen. Zelf is hij tegenwoordig ook regelmatig op de padelbaan te vinden met zijn oude tennismaten. En die overwinning, ruim 25 jaar geleden op de man die volgens velen de allerbeste tennisser ooit is? Die pakt niemand hem ooit nog af.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen