Wordt het Abdi Nageeye of slaan de Afrikanen toe tijdens de Dam tot Damloop?

Abdi Nageeye.© Archieffoto

Richard Walraven
Zaandam

Wordt het de Nederlandse winnaar van olympisch zilver op de marathon, Abdi Nageeye? Of slaan de Afrikanen toe tijdens de Dam tot Damloop? En waar zijn Khalid Choukoud en Richard Douma toe in staat?

Er verschijnt zondag een stevig rijtje kanshebbers aan de start in Amsterdam. De Nederlandse troeven Nageeye, Choukoud en Zaandammer Douma (lopend met startnummer 8) moeten de concurrentie aan met Solomon Berihu uit Ethiopië, de winnaar van de meest recente editie in 2019 in een tijd van 45.51 minuten.

Ook de Kenianen Geoffry Kipchumba, Peter Kipsirat en Charles Langat staan als potentiële winnaar te boek.

Bij de vrouwen is Lonah Salpeter favoriet. De 33-jarige atlete uit Israël pakte tijdens het WK atletiek in Eugène een knappe bronzen plak op de marathon. Bovendien heeft ze in 2018 de Dam tot Damloop al eens gewonnen. Margaret Kipkemboi en Sharon Kemboi gelden als haar belangrijkste concurrenten. Susan Krumins - derde in 2019 - geldt als belangrijkste Nederlandse troef.

Ook Maureen Koster, Jill Holterman (die als Zaandamse voor eigen publiek loopt), Diane van Es en Ruth van der Meijden verschijnen aan de start.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen