’We werkten in wolken asbest bij de Hoogovens. En als we daar iets over wilden zeggen, zeiden ze: mond houden, anders vlieg je eruit’

Met asbest wordt tegenwoordig zeer omzichtig omgegaan.

Bart Vuijk
Tuitjenhorn

Gerrit Mantel (88) uit Tuitjenhorn heeft met afgrijzen gelezen over de 1825 mensen die bij Tata Steel aan asbest zijn blootgesteld. Er is blijkbaar nog weinig veranderd sinds hij daar werkte, reageert de oud-medewerker van Hoogovens.

,,Jij schrijft nu over het asbest in de fabrieken en je citeert de woorden van de directie, maar je moet je oor eens te luisteren leggen op de werkvloer. Dan hoor je hele andere verhalen. En het gaat niet alleen om asbest in de fabrieken, ook bij het schroot moet je eens gaan kijken. Wat daar allemaal niet vrijkomt! Ik heb daar jaren gewerkt, zo’n 25 jaar lang, vanaf ongeveer 1965.”

Sloopschepen

,,In die tijd sloopte Hoogovens via een apart dochterbedrijf schepen in de Amsterdamse haven. Het schroot van die sloopschepen kwam per boot naar IJmuiden. Wij moesten die boten lossen. We stonden te werken in wolken asbest. En als we daar wat van wilden zeggen, kregen we van hogerhand te horen: als jullie je mond niet dicht houden, dan vlieg je eruit.”

Over Hoogovens als werkgever is de heer Mantel best tevreden. ,,Ik heb er goed verdiend en ik heb nu ook een goed pensioen. Maar wat de werkomstandigheden betreft, zijn het gewoon een stelletje rovers.”

Nooit ziek

Mantel is nooit ziek geworden door zijn blootstelling aan asbest. Veel collega’s wel; tussen 1995 en 2019 zouden er volgens een artikel in de Volkskrant zo’n 120 asbestslachtoffers een schadeclaim hebben ingediend. Of je daadwerkelijk kanker of een andere ziekte oploopt door asbest blijft altijd een loterij, benadrukt Mantel. ,,De remsloffen van de kranen in de hallen gaven ook steeds asbest af, maar het is niet zo dat iedereen die daarmee in contact is geweest, dood is gegaan. Zo werkt het niet.”

Oncontroleerbaar

Hij is erg benieuwd hoe het nu is geregeld bij de zogeheten schrotcatering bij Tata Steel. ,,Het is gewoon oncontroleerbaar wat er aan asbest in het schroot zit. Je weet niet wat er in het duister wordt aangevoerd.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen