Hoornaar opgedoken in Zaandam. Wesp eet bijen

De Hoornaar die in Zaandam werd vastgelegd.© foto Lucas de By

van onze verslaggever
Zaandam

De Aziatische hoornaar is voor een vierde keer opgedoken in Noord-Holland, meldt het platform Stop invasieve exoten. De wesp is onlangs gesignaleerd in Velserbroek en nu ook in Zaandam.

In 2018 is de hoornaar, die ongewenst is in Nederland, al gezien op een schip in Amsterdam en in 2020 in Den Helder. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg wordt het insect ook al langer gesignaleerd. In het noorden wordt de hoornaar minder vaak gezien. Maar vorige week werd er een waargenomen in Velserbroek en donderdag nog in Zaandam.

Die laatste waarneming werd gedaan door Lucas de By in Peldersveld. Hij wist ook te melden dat het om een werkster ging die om 17:28 uur werd geregistreerd. Hij stuurde bij zijn waarneming ook een foto van de Hoornaar die hij bij de flat aan De Watering vond.

Bijenkiller

De Aziatische hoornaar eet honingbijen, wilde bijen en andere insecten. In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van het beestje, de provincie gaat over de bestrijding.

„Om te zorgen dat deze invasieve exoot zich hier niet verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden. Daarbij spelen burgers een essentiële rol, want zonder waarnemingen kunnen de NVWA en de provincies niet in actie komen”, zegt voorzitter van het platform Stop invasieve exoten Wilfred Reinhold.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De hoornaars die je op dit moment kunt zien vliegen, zijn werksters die voedsel verzamelen voor larven die in de bolvormige nesten hoog in bomen leven. In het najaar komen uit die nesten honderden koninginnen, die komend jaar tientallen kilometers verderop een nieuw nest kunnen beginnen. „Elk nest dat nu opgespoord en bestreden wordt, scheelt dus volgend jaar heel veel nieuwe nesten”, aldus Reinhold.

Lees ook: Aziatische hoornaar opnieuw gezien in Noord-Holland, dit keer in Velserbroek [video]

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.