Afrit Zaandijk bij A8 verdwijnt voor nieuwe verbindingsweg

Zo gaat het worden in de toekomst.

Frans van den Berg
Zaandijk

Het autoverkeer dat bij de Guisweg in Zaandijk het spoor nog bovengronds passeert, doet dat in de toekomst ondergronds dichtbij de A8. Naar deze meest zuidelijke variant gaat de voorkeur momenteel uit. Het gevolg is wel dat de op en afrit Zaandijk wordt opgeheven.

Al jaren wordt gestudeerd op de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang Guisweg. Dat is een lastig knooppunt, waar zich soms gevaarlijke situaties voordoen en waar het alleen maar drukker wordt. NS wil immers vaker gaan rijden en dan zijn de spoorbomen nóg vaker dicht. Bovendien wil Zaanstad in de gemeente alleen maar meer bouwen wat leidt tot meer verkeer.

De eerste stap in het project was het besluit om voetgangers en fietsers ondergronds niet alleen het spoor maar ook de Provincialeweg te laten passeren. Dat gaat dan via een brede tunnel, die ook hellingbanen krijgt naar het fietspad langs de Provincialeweg.

Lees ook: Fietsers gaan bij de Guisweg onder het spoor door. Nog twee opties open voor auto’s

De tweede stap was de keuze voor de afhandeling van het autoverkeer bij afsluiting van de overgang Guisweg. Die nieuwe weg sluit dan aan op de (extra) op- en afrit van de snelweg A8 bij afrit 3 (politiebureau). Er waren na vele studies nog twee opties haalbaar: de zogenoemde noordelijke en zuidelijke ligging van de nieuwe verbindingsweg.

In de noordelijke ligging doorsnijdt de nieuwe verbindingsweg het gebied tussen zwembad Zaangolf en de tennisbanen van tennisvereniging KZTV. Het tennispark moet dan op een andere plek liggen en de Sluissloot worden afgesloten.

Voorkeur

Maar het college van Zaanstad, Prorail, de provincie, het ministerie en de Vervoerregio hebben echter gekozen voor de zuidelijke variant. De nieuwe verbindingsweg gaat dan langs het zwembad en de tennisvereniging. Beide kunnen dan blijven. Het verdiepte deel van de Provincialeweg ligt bij deze optie zuidelijker vanaf de snelweg in vergelijking met de noordelijke ligging. De Sluissloot hoeft dan niet te worden gedempt wat belangrijk is voor recreatievaart van en naar Oud-Koog.

Er komt een nieuwe oostwest verbindingsweg voor autoverkeer tussen A8-afrit 3, vlak bij het politiebureau, en de Provincialeweg. De verbindingsweg wordt deels verdiept aangelegd en gaat onder de Wezelstraat, een aquaduct, het spoor en het fietspad door. De Provincialeweg wordt deels verdiept.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wel verdwijnt niet alleen de afrit 2 van de A8 naar Zaandijk en Koog aan de Zaan, maar ook de oprit. En bij afrit 3 komt er een op- en afrit bij. Wethouder Gerard Slegers hierover: „Het afsluiten van A8-aansluiting 2 zorgt ervoor dat de directe omgeving iets moet omrijden om op de A8 te komen. Bijvoorbeeld via de nieuwe verbindingsweg of knooppunt Zaandam. Maar, omdat er in de omgeving hierdoor minder verkeersoverlast ontstaat én er ruimte voor fiets en groen in de plaats komt, is het een weloverwogen keuze passend binnen het beleid van de gemeente Zaanstad.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.