Eerste kuren bij tijdelijke Zaanbrug. Stremming scheepvaart weer voorbij

Een de twee cilinders waarmee de klep omhoog wordt getrokken.© foto mediahuis

De tijdelijke brug over de Zaan.© foto mediahuis

1 / 2
Frans van den Berg
Wormerveer

De tijdelijke Zaanbrug heeft de eerste kuren al weer achter de rug. Dinsdagavond begonnen die en woensdag liet de provincie weten dat de brug voor de scheepvaart voorlopig dicht zou blijven. Donderdagochtend kon de brug wel weer open.

Twee werknemers van Griekspoor lopen in hun oranje jassen over de tijdelijke brug die over de Zaan is gelegd tussen Wormerveer en Wormer. ,,De brug voor onbepaalde tijd buiten gebruik voor de scheepvaart? Dat stelt de provincie, maar vanmorgen zijn de eerste schepen al weer gepasseerd’’, stelt een van de mannen.

Aan weerszijden van de lage brug liggen twee plezierboten te wachten. Verderop is een machine bezig de betonnen oprit naar de inmiddels afgevoerde Zaanbrug in brokken te hakken. Dan gaan opeens de slagbomen naar beneden en komt de klep van de brug langzaam omhoog. Een sleepboot met opslagtanks van Cargill komt met een vaartje aangezet en passeert als eerste de brug. ,,Hij geeft weer een storing aan’’, roept de man uit de bedieningsruimte van de brug naar de monteurs beneden. Daarna blijft de klep minutenlang omhoog staan terwijl de plezierbootjes ook al zijn gepasseerd. Maar gelukkig, met veel lawaai zet het mechanisme zich in beweging en gaat de klep langzaam dicht. Het verkeer kan weer passeren.

De dupe

Het scheepvaartverkeer dreigde de dupe te worden van de problemen die dinsdagavond al begonnen. Toen ontstond de eerste storing. Woensdag bleek dat bij de van Janson Bridging gehuurde brug een van de cilinders niet meer functioneerde en moest worden vervangen. ,,Hoe lang dit duurt is nog onbekend. De tijdelijke brug wordt daarom tot nader bericht voor de scheepvaart niet bediend. Voor het scheepvaartverkeer betekent dit dat zij moeten omvaren via de Nauernasche vaart, via Purmerend of het Noord-Hollandskanaal. Het wegverkeer ondervindt geen hinder van de storing’’, meldde de provincie.

Des te opmerkelijker is dat de brug donderdagochtend al weer open kon. ,,We hebben niet zo snel de cilinder vervangen. Het werkt weer en we zijn nu bezig met een inspectie. Wellicht moet een cilinder nog een keer vervangen worden. Maar dat is nog niet duidelijk. Als dat wel zo is, dan ligt de brug er wel even uit’’, vermoedt de monteur. De cilinder is in ingedrukte stand, wanneer de klep omhoog staat, toch al zo’n zes meter. Met flinke bouten zit het gevaarte aan de brugconstructie vast. Vooralsnog werkt alles nog. De mannen gaan weer verder met hun inspectie van de cilinders. Redden wat er nog te redden valt.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.