Leerlingen meten met snuffelfietsen luchtkwaliteit in Zaandam

Docenten en leerlingen van de verschillende scholen die meedoen.© foto pr

Frans van den Berg
Zaandam

Enkele leerlingen van het Blaise Pascal College en het Michael College uit Zaandam gaan de komende tijd met hun fiets de luchtkwaliteit meten. Op hun fietsen wordt daarvoor een speciaal apparaatje gemonteerd, waardoor ze dan een snuffelfiets hebben.

In totaal zes scholen in Noord-Holland doen aan het project mee, waarvan twee uit Zaandam. De geselecteerde scholen hebben dezelfde geografische ligging als het project Hollandse Luchten van de provincie Noord-Holland. Hollandse Luchten is een burgermeetnetwerk met meetgemeenschappen op verschillende locaties in Noord-Holland die de luchtkwaliteit in kaart brengen. Leerlingen van het Michael College waren vorig jaar al actief met projecten om de luchtkwaliteit te meten.

De scholen die nu meedoen krijgen minimaal één vaste sensor, waardoor ze onderdeel worden van het meetnetwerk en de meetgemeenschap Hollandse Luchten. Daarnaast zijn er nu de sensorkastjes voor op de fiets. ,,Het zijn hypermoderne snuffelfietssensoren. Door deze op hun fiets vast te maken, kunnen leerlingen van hun volledige fietsroute de luchtkwaliteit in kaart brengen’’, legt een woordvoerder van het project uit. Iedere school heeft een sensor gekregen en de andere negen volgen binnenkort.

De scholen ontvingen de eerste sensorkastjes onlangs en docenten zijn in een workshop klaargestoomd voor deelname aan het project door medewerkers van GLOBE, de provincie, het RIVM, GGD en de sensorfabrikant Sodaq. Het project wordt georganiseerd door de Nederlandse afdeling van GLOBE, dat hiervoor lesmateriaal schreef. GLOBE is het wereldwijde onderzoeksprogramma voor middelbare scholieren van NASA, RIVM, KNMI en universiteiten. Onderdeel van het project is, het werven van geïnteresseerde scholen en deze ondersteunen in de uitvoering en communicatie, het betrekken van de lokale GGD en gemeente. Het project loopt tot 30 juni 2023.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.