Wereldwijde actie tegen zwerfvuil ook in West-Friesland

Koggenland en Opmeer behoren tot de schoonste gemeenten van Nederland, maar opruimers blijven nodig.© Foto aangeleverd

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Zwerfafval laat zijn omgeving er niet alleen onverzorgd uitzien, het is ook schadelijk voor de natuur. Het kan zelfs in de voedselketen terechtkomen. Om hier aandacht voor te vragen en het probleem te bestrijden, is World Cleanup Day in het leven geroepen. Zaterdag is het weer tijd voor deze wereldwijde opruimactie.

Iedereen wordt opgeroepen om alleen of in groepsverband - bijvoorbeeld met school of een vereniging - een stukje van de eigen woonomgeving schoner te maken door zwerfafval te rapen. Doe dat altijd met handschoenen aan of met een zwerfafvalgrijper.

Op World Cleanup Day reiken organisaties op allerlei locaties grijpers en afvalzakken uit. Schoon Westfriesland is een samenwerkingsverband van West-Friese initiatieven om zwerfafval terug te dringen. Zo kunnen ze samen grotere acties opzetten, zoals die zaterdag, wanneer ze in de hele regio spullen uitlenen aan mensen die een steentje willen bijdragen.

Initiatieven

Cleanup Hoorn staat van 10-12 uur op het Dal om afvalgrijpers en -zakken uit te delen. Medemblik-Stad ’’schoon” is te vinden in Medemblik en op industrieterrein Zwaagdijk-Oost. In Wervershoof kunnen vrijwillige afvalrapers zich om 9.45 uur melden bij basisschool de Schelp. Daar gaat om 12 uur de frituur aan om de harde werkers met een lekker hapje te belonen. Andoik Skoôn start bij de IJsclub.

Schoon Enkhuizen en Milieu Educatief Centrum (MEC) Hertenkamp Enkhuizen starten om 10 uur met opruimen bij het bezoekerscentrum in het Wilhelminaplantsoen. Kinderen die meehelpen, kunnen na afloop, rond 11.30 uur, een (cadeau)tas maken van oud papier. Een ander initiatief in Enkhuizen is Clean Green Kayak Machine. Die is ook in het plantsoen te vinden om de gracht en vijver schoon te maken.

Veel gemeenten houden geen speciale acties op de wereldschoonmaakdag, maar moedigen hun inwoners wel aan om mee te doen. Zo kan wie een bijdrage wil leveren in de gemeente Medemblik, alleen of in groepsverband, zich melden via zwerfafval@medemblik.nl. Ook materialen aanvragen kan via dit adres, net als achterhalen waar inleverpunten voor het afval zijn, zodat het niet in de eigen restafvalkliko hoeft te worden gegooid.

Schoonste gemeenten

„Opmeer en Koggenland behoren tot de schoonste gemeenten van Nederland”, zeggen wethouders Bart Krijnen van Koggenland en Vincent Buis van Opmeer. „Die mooie cijfers willen we natuurlijk graag zo houden, of zelfs verbeteren. Daarom roepen we iedereen op om op 17 september mee te doen aan World Cleanup Day.”

Het thema in Koggenland en Opmeer is ’Jij een schone buurt. Samen een schoon dorp.’ De wethouders leggen uit: „Dat geeft precies aan hoe je in je eentje al het verschil kunt maken door je eigen stoep, plantsoen, straat of buurt schoon te houden.” Afvalrapers worden opgeroepen om foto’s te delen via www.facebook.com/ikraapzwerfafval. Daar zijn ook tips te vinden voor afvalrapen.

Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn doet ook mee aan de wereldwijde actie. Bij verschillende filialen worden om 10 en 11.30 uur handschoenen en vuilniszakken uitgereikt. Onder andere winkels in Hoogkarspel (Streekweg 210), Bovenkarspel (De Middend 250) en Zwaag (Hollandse Cirkel 36) doen mee. Zie http://www.tinyurl.com/mtz7z8aa voor het totaaloverzicht.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen