Sterke afname werkzoekenden in regio Haarlem en IJmond, vooral in de uitzendbranche

Kijken naar vacatures bij een uitzendbureau.© archieffoto

Pieter van Hove
Haarlem/Velsen

In de regio’s Zuid-Kennemerland (Haarlem en omstreken) en IJmond was in augustus sprake van een daling van het aantal WW-uitkeringen met maar liefst 33,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De afname komt voor een groot deel op naam van de afname van werkzoekenden in de uitzendbranche.

In overige regio’s in de provincie waren de cijfers ongeveer hetzelfde. In Zaanstreek-Waterland was er een mindering van 35,3 procent en in noordelijk Noord-Holland van 29,9 procent. In absolute aantallen: 500 minder uitkeringen, aldus gegevens van uitkeringsinstantie UWV.

Een sector waarin naar verhouding veel uitzendkrachten werkzaam zijn, zijn de klantcontactcentra. In deze sector is de vraag naar personeel het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen waarbij, zeker gedurende de coronapandemie, toen veel tijdelijk personeel op uitzendbasis werd aangenomen.

In de afgelopen periode is bij klantcontactcentra veelal de aandacht verschoven van commercieel naar meer dienstverlenend. Dit komt vooral door een wet die telefonische acquisitie vanaf 1 juli heeft beperkt. Zo is de vraag naar commerciële medewerkers al langere tijd stabiel maar beperkt, terwijl de vraag naar medewerkers klantenservice met name het laatste jaar sterk is gestegen.

Met meer dan 300 openstaande vacatures voor medewerkers klantenservice in het tweede kwartaal van 2022 is de vraag in noordelijk Noord-Holland meer dan tien maal zo groot als naar klantcontactmedewerkers.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen