Open Energiedag in Haarlemmermeer

De machinekamer van windmolen De Pionier bij Weteringbrug.© Archieffoto Erik Rijper

Van onze verslaggever
Haarlemmermeer

Op de landelijke Open Energiedag op zaterdag 17 september zijn in Haarlemmermeer een informatiemarkt, een windmolen, zonneprojecten en energiezuinige woningen te bezoeken.

Op de informatiemarkt van 10 tot 16 uur aan de Prins Hendriklaan 33 in Hoofddorp zijn alle Haarlemmermeerse initiatieven aanwezig die zich bezighouden met energie. Bewoners kunnen terecht voor informatie over: besparen, verduurzamen van huizen en de opwekking en het gebruik van lokaal opgewekte groene energie. Ook de gemeente en Ymere zijn aanwezig en beschikbaar voor vragen over energie. De Energiebank Haarlemmermeer deelt gratis radiatorfolie uit, zolang de voorraad strekt.

Aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp is de grootste zonneakker van Haarlemmermeer te bezoeken, waarbij iemand van de gemeente uitlegt hoe bewoners financieel kunnen participeren in zulke zonneakkers. Een zonnebloemenkweker in Abbenes heeft 650 zonnepanelen liggen, waarop’s zomers de koelcellen draaien en waarmee hij ook via Tegenstroom mensen uit de buurt van stroom voorziet. Bij Weteringbrug is De Pionier, de allereerste windturbine van de lokale coöperatie Meerwind, open voor bezoek.

Een bewoner van Nieuw-Vennep die zonnepanelen, een warmtepomp en een eigen laadpaal heeft, stelt zijn huis open voor bezoek. Een bewoner van Hoofddorp, die zijn huis verwarmt met infraroodpanelen en maandelijks geld terug krijgt van zijn energieleverancier, doet hetzelfde.

Alle adressen en verdere informatie staan op de website van de Open Energiedag.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen