Bodegraven wil dat Twitter complottweets over pedonetwerk wist

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De gemeente Reeuwijk-Bodegraven wil dat Twitter berichten van drie complotdenkers over een vermeend satanisch pedofielennetwerk in die gemeente weghaalt. De gemeente heeft Twitter voor de rechter gedaagd. Vrijdag dient in Den Haag een kort geding over de kwestie.

De rechtbank bepaalde vorig jaar al dat complotdenkers Joost Knevel, Wouter Raatgever en Micha Kat moesten stoppen met het online verspreiden van verhalen over een niet-bestaand pedofielennetwerk in Bodegraven. De mannen riepen ook mensen op om actie te ondernemen, onder meer door bloemen te leggen op de gemeentelijke begraafplaats in Bodegraven bij graven van overleden kinderen. Dat zorgde voor veel onrust in de gemeente.

Raatgever en Knevel werden in juni van dit jaar bovendien veroordeeld tot maandenlange celstraffen voor onder meer opruiing, bedreiging en smaad. Raatgever en Knevel stonden terecht voor onder meer het uiten van (doods)bedreigingen aan het adres van RIVM-directeur Jaap van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven, die bij het netwerk betrokken zouden zijn.

Oproepen locaties te bezoeken

Kat is onlangs door Ierland aan Nederland uitgeleverd en zit nu in Nederland in de cel. Woensdag verschijnt hij voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag, die beslist over de verlenging van zijn voorarrest met maximaal drie maanden. Hij moet nog voorkomen voor zes gevallen van opruiing en bedreiging. Het drietal is onlangs ook veroordeeld tot het betalen van 200.000 euro schadevergoeding aan de gemeente Reeuwijk-Bodegraven.

Volgens de gemeente circuleren op Twitter nog steeds berichten over zogenaamde pedofiele misdrijven in Bodegraven-Reeuwijk. Om welke berichten het precies gaat, wil de gemeente nu niet zeggen. Ook de advocaat van Twitter wil niet voor de zitting van vrijdag reageren. De gemeente eist in het kort geding dat alle tweets van Kat, Raatgever en Knevel met beschuldigingen over dergelijke misdrijven verwijderd worden en verwijderd blijven. Ook tweets waarin locaties van de vermeende misdrijven worden genoemd, zouden moeten worden verwijderd, net als oproepen om die locaties te bezoeken.

Het kort geding dient vrijdag om 13.00 uur.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.