Vanaf 2023 geen huurverhoging na isolatiemaatregelen in woningen van Intermaris

Directeur Cees Tip van Intermaris.© Foto aangeleverd

Van onze verslaggever
Purmerend

Woningcorporatie Intermaris rekent geen huurverhoging meer door na het uitvoeren van isolatiemaatregelen. De maatregel gaat in per 1 januari 2023. Tot die tijd zijn huurverhogingen nog wel aan de orde, zegt directeur Cees Tip van de corporatie.

Per 1 januari 2023 vragen woningcorporaties in Nederland geen huurverhoging meer na het uitvoeren van isolatiemaatregelen. Dat hebben woningcorporaties, gemeenten, huurders en het Rijk met elkaar afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken Volkshuisvesting. Het verduurzamen van huurwoningen wordt op die manier voordeliger voor de bewoners.

Het gaat hierbij om het verduurzamen van wooncomplexen op initiatief van Intermaris. Denk aan het isoleren van muren en daken en het aanbrengen van dubbel glas. Huurders van verduurzaamde woningen die vóór 1 januari 2023 worden opgeleverd betalen nog wel huurverhoging, wijst Intermaris op het sociaal plan. Huurders van woningen die daarna klaar zijn krijgen voortaan geen huurverhoging.

Directeur Cees Tip van de corporatie zegt zich voor te kunnen stellen dat de maatregel zuur is voor bewoners die eerder aan de beurt zijn. ,,Maar de afspraak geldt pas vanaf 1 januari 2023, omdat op die datum de Nationale Prestatieafspraken ingaan. En natuurlijk hebben huurders met een eerder verduurzaamde woning ook voordeel. Door de verduurzaming hebben zij veel meer wooncomfort en gaat het energieverbruik flink omlaag.”

Zonnepanelen vallen niet onder isolatiemaatregelen. Daarvoor blijft Intermaris een maandelijkse bijdrage vragen. Ook isolatiemaatregelen die een individuele huurder zelf neemt vallen niet onder de Nationale Prestatieafspraken.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.