’Coronapost’ voor ruim 41.000 inwoners Noord-Holland Noord. GGD houdt grootscheepse enquête over gevolgen van tweeënhalf jaar virusgevaar

Wat heeft tweeënhalf jaar coronagevaar met inwoners van Noord-Holland Noord gedaan?© Archieffoto ANP

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Ruim 41.000 inwoners van Noord-Holland Noord van 18 jaar en ouder krijgen vanaf dinsdag 13 september een uitnodiging om mee te doen aan de zogeheten Gezondheidsmonitor 2022 van de GGD Hollands Noorden.

De gezondheidsdienst voor zestien gemeenten wil, net als het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), weten hoe het na tweeënhalf jaar corona met volwassenen en ouderen gaat. Via de enquête, die op papier en online kan worden ingevuld, wil de GGD dit in kaart brengen.

„Normaal gesproken voeren we dit onderzoek eens in de vier jaar uit. Nu doen we een extra meting, waarbij we ook kijken naar de gevolgen van de coronaperiode qua gezondheid, leefstijl en welzijn”, aldus Judith Sinnige, projectleider/epidemioloog bij de GGD Hollands Noorden.

Risico’s

„De resultaten zijn belangrijk voor gemeenten en de GGD voor het ontwikkelen en aanpassen van het gezondheidsbeleid.” Zijn er opvallende veranderingen? Komen er in Noord-Holland Noord problemen voor die groter zijn dan elders in het land? Welke groepen mensen lopen meer gezondheidsrisico’s? Daarachter wil de gezondheidsdienst onder meer een vinger krijgen.

De 41.000 inwoners die worden aangeschreven, zijn willekeurig geselecteerd door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). De GGD Hollands Noorden hoopt dat zo veel mogelijk mensen een steentje willen bijdragen aan het onderzoek. Om dat aantrekkelijk te maken, kunnen deelnemers een VVV-cadeaukaart van 50 euro winnen.

Resultaten

Het GGD-onderzoek is onderdeel van het project Integrale Gezondheidsmonitor Covid-19 en wordt door alle GGD’en in Nederland uitgevoerd. Dit gebeurt in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en GOR (gezondheidsonderzoek bij rampen). Medio 2023 worden de resultaten verwacht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.