Onderzoeksbureau concludeert: ’Informatieveiligheidsbeleid Opmeer en Medemblik niet op orde’

Datagegevens.© Archieffoto ANP / Sem van der Wal

Ricky Mohabbat
Medemblik/Opmeer

Het informatieveiligheidsbeleid van de gemeenten Opmeer en Medemblik is niet op orde.

Dat concludeert onderzoeksbureau Hoffman Bedrijfsrecherche na een uitvoerig onderzoek in opdracht van de Rekenkamercommissie van beide gemeenten. Het beleid bleek niet goed opgeschreven en niet goed te worden uitgevoerd. Onderzoekers konden gebouwen betreden waartoe zij geen toegang hebben en ook kwamen zij in ICT-systemen waar zij niet zouden mogen komen.

Aanbeveling

De aanbeveling van de Rekenkamer is dan ook om de regie veel nadrukkelijker in handen te nemen en er vervolgens steeds opnieuw op te zien dat het beleid ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dat geldt zowel voor de gemeenteraad als het College van Burgemeester en Wethouders. Zij zijn verantwoordelijk dat het beleid goed wordt opgeschreven, goed wordt uitgevoerd en dat van goede technologie gebruik wordt gemaakt. Ook zijn zij er naar de gemeente en haar inwoners verantwoordelijk voor dat de ICT-dienstverlener over de juiste kwaliteiten en certificering beschikt.

Het onderzoek naar informatieveiligheid werd gedaan omdat informatieveiligheid sinds de invoering van de AVG hoog op de politieke agenda staat. Daarnaast zijn er onlangs in verschillende gemeenten en bij grote bedrijven hacks uitgevoerd die tot grote financiële schade hebben geleid. Onzorgvuldig beheer door de gemeente van (digitale) gegevens over mensen en zaken kan ook bij individuele burgers tot grote schades leiden.

De gemeenten Opmeer en Medemblik hebben naar aanleiding van de bevindingen van het onderzoek maatregelen genomen om de informatieveiligheid te verbeteren.

Lees ook: Blunder gemeente Enkhuizen: Financiële situatie inwoners op straat. Slachtoffers overwegen aangifte

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen