Elk half uur een andere voorstelling bij het Velsense festival Summer Park Sessions

Maarten Redeker zette woensdagmiddag de lijnen uit in park Velserbeek.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Fabiana Dammers geeft vrijdagavond het eerste avondconcert.© Foto aangeleverd.

1 / 2
Mitzie Meijerhof
Velsen-Zuid

In Park Velserbeek in Velsen-Zuid worden woensdag rond het middaguur de eerste lijnen gezet voor het driedaagse festival dat vrijdag losbarst. Overdag is het festivalterrein, de optredens op het podium en de culturele markt gratis toegankelijk. Voor de professionele avondconcerten moet een ticket worden gekocht. Vijf tips!

Maarten Redeker bedacht het festival in coronatijd. Het doel: Velsense culturele verenigingen een podium te geven. Het werd zo’n groot succes dat Stichting Hart voor Cultuur is opgericht en de tweede editie van Summer Park Sessions een feit is.

Op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 september 2022 wordt het Park Velserbeek wederom omgetoverd tot culturele hotspot van Velsen.

De lijnen in het park, die de plattegrond vormen van het festivalterrein, zijn met biologisch krijt gespoten. ,,Het moet dus niet te hard gaan regenen. Ja, er komt regen, maar in de ochtenden. Het festival is in de middag en avond.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De borden staan inmiddels. ,,Donderdag worden de rijplaten gebracht, het podium, de overkapping en wordt het kinderterrein opgetuigd. Ook wordt de horeca wordt opgebouwd. Alles in een strak schema, we willen geen file in het park veroorzaken.’’ Heeft de programmeur van het festival een tip? ,,Na twee zware coronajaren biedt het festival een podium aan 43 culturele organisaties. Er zijn optredens te zien van musical-, dans- en toneelverenigingen, koren en orkesten. Het is zo divers dat ik onmogelijk kan kiezen. Want naast de optredens is er ook een culturele markt, met kraampjes voor beeldende kunsten, musea en producten van lokale ondernemers. Daarnaast worden kinderen vermaakt op een speciaal deel van het festivalterrein de Kabouter Sessions.

Redeker kijkt wel uit naar het optreden van Oekraïners. ,,Het bijzondere is dat ik van alle verenigingen precies weet wat ze gaan doen, behalve van die groep. Alles stond op de rol tot er plotseling twee mensen die zouden optreden terug moesten naar Oekraïne. Vluchtelingenwerk Nederland heeft toen een oproep gedaan en daar kwam dit alternatief uit. Ik schat zo in dat het een heel bijzonder optreden gaat worden.’’

Vorig jaar stonden er veertien verenigingen op het podium, deze keer acht meer. ,,Het zijn allemaal korte voorstellingen en concerten. Wie iets niet leuk vindt kan even de markt op gaan of wat eten bij de foodtrucks. Een half uur later is er alweer een ander optreden.’’

Ichthus Musicalgroep

Leden van de musicalgroep in actie.s© Foto Ichthus Lyceum

De Ichthus Musicalgroep is een projectgroep voor alle jaarlagen. In een jaar tijd werken ze toe naar minimaal twee voorstellingen in de Stadsschouwburg Velsen waar een groot live-orkest meespeelt.

Op 7 en 8 oktober staat de groep met Fame in Stadsschouwburg Velsen. Vrijdag vast een voorproefje bij Summer Park Sessions.

In het verleden heeft het Ichthus Lyceum producties opgevoerd als ’Grease’, ’Jesus Christ Superstar’ en ’West Side Story’. Dit jaar Fame, naar de populaire tv-serie uit de jaren tachtig over de academie voor podiumkunsten in New York. Waar studenten op het gebied van muziek, dans en spel hun talenten benutten en leren omgaan met teleurstellingen. Het nummer Fame, waarmee elke aflevering begon, zit ook in deze musical net als de struggles van de studenten om maar beroemd te worden. De musicalgroep heeft de musical een nog diepere laag gegeven dan de tv-serie. Ook problemen als niet bestand zijn tegen de pressure, drugs en dergelijke komen aan bod.

Oekrainers uit de regio hebben met elkaar de culturele stichting Sing for Ukraine opgericht. Maarten Redeker, initiatiefnemer van Summer Park Sessions, geeft de stichting een podium tijdens het festival.

Sing for Ukraine is een gelegenheidsband met een wisselende samenstelling. Gevormd door vluchtelingen uit Oekraïne, aangevuld met studenten uit Oekraïne die in Nederland studeren. Het jongste lid is twaalf. Zij gaat zingen op het festival. Net als Oleksandr Vladimirov die zichzelf op keyboard begeleid. Alina Bashkina geeft een optreden. Zij is een grootheid in haar land en verblijft in nu Nederland. Een artieste met een flinke staat van dienst ondanks haar jonge leeftijd. Doel van het optreden is bewustwording kweken voor de situatie in Oekraïne. Door middel van optredens zamelen zij geld in. Dat gaat naar onafhankelijke organisaties ten behoeve van humanitaire hulp in Oekraïne en de bescherming van soldaten.

Summer park Sessions maakt voor dit initiatief een uitzondering om donaties te mogen vragen tijdens en na het optreden. Doneren kan bij de Jeep van het comité 4 en 5 mei.

De Veste

Een groepsfoto uit het archief van De Veste.© Foto Chef Witte

De leden van Toneelgroep De Veste uit Velserbroek spelen een toneelstuk van twintig minuten. Dat doen zij zondag tussen 15.40 en 16 uur.

De vereniging heeft te lijden gehad onder corona, maar ondanks een uitgedunde club staan er zeven leden en drie jongeren tussen tien en zestien jaar op het podium.

Tijdens de pandemie werd er door de vereniging evengoed toneel gespeeld. Dat deden zij via Zoom. Een van de leden, Corrie van der Rol speelt niet alleen, ze schrijft ook scripts. Ze schreef een online stuk voor de leden die via Zoom speelden.

Ook voor Summer Park Sessions schreef Corrie een stuk. Alle leden spelen mee, aangevuld met drie jongeren. Iedereen staat een moment centraal. Het stuk dat de vereniging eerder speelde op de jaarmarkt in Velsen-Zuid was de basis voor het verhaal dat zondag ten tonele wordt gebracht.

Op dit moment is er ruimte voor nieuwe leden. De club repeteert op donderdagavond in het Polderhuis. Daarnaast zijn handige handen welkom voor achter de schermen.

Dreambirds

Zanggroep Dreambirds.© Foto aangeleverd

Het Velsense koor Zanggroep Dreambirds laat zaterdag van zich horen tussen 17 en 17.30 uur.

Zanggroep Dreambirds wordt gevormd door achttien dames. Ze repeteren in Velserbroek en geven zaterdag een concert bij Summer Park Sessions. Ook Zanggroep Dreambirds, bestaande uit sopranen, mezzo’s en alten werd getroffen door de pandemie. Gebrek aan optredens was een groot gemis.

Met veel plezier deed de zanggroep ook bij de eerste editie van Summer Park Sessions mee.

In de coronatijd repeteerde het koor dat vaak vier- en vijfstemmig zingt, buiten. Het is een hechte groep die voor kwaliteit staat en gaat. Tot hun repertoire behoren popsongs en ballads met speciaal door hun dirigent geschreven arrangementen. Liedjes van Billy Joel tot aan Coldplay. Met een eigen verrassende stempel die ze ’Dreambirdtouch’ noemen.

Het koor is op dit moment opzoek naar een tijdelijke dirigent. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Sjoske van Kuijeren.

Kijk voor het hele programma op de website van Summer Park Sessions.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen