Bij Wijdenes nieuw wandelpad langs Markermeer geopend: ’Veel veiliger en heerlijk rustig’

Projectleider Femke de Feber, Rosalien van Dolder en Fione de Vos-Janssen (bestuursleden van het Recreatieschap) en directeur Karel Schoenaker bij het nieuwe wandelpad.© Foto Jaap van der Pijll

Gerda Holla
Wijdenes

Langs het Markermeer, tussen Hoorn en Enkhuizen, is een nieuw wandelpad geopend. Het pad loopt parallel aan de dijk en is anderhalve kilometer lang. Halverwege is de haven van Wijdenes.

Bij de opening, woensdagmiddag, zijn enkele bestuursleden van Recreatieschap Westfriesland aanwezig en Karel Schoenaker, de directeur. „We hadden al heel lang de wens om dit wandelpad aan ons terrein toe te voegen en verwachten de wandelaar hier echt een plezier mee te doen”, legt hij uit. „De dijk hierboven is ontzettend druk met verkeer. Het is veel veiliger om op dit nieuwe pad te lopen en daarnaast is het natuurlijk een prachtige beleving, zo naast het water. Dit soort paden is heerlijk rustig om te lopen. Geen auto’s, brommers of scooters die langs je razen”, schetst hij.

Onverhard

Het gaat om een onverhard graspad dat regelmatig wordt gemaaid. Mountainbikers kunnen het pad niet betreden, omdat er hekken met krappe doorgang bij het begin en einde zijn geplaatst. Het pad ligt iets hoger dan de naastgelegen weide. Over de route verdeeld zijn vier bankjes geplaatst. Langs het hele traject is een hek geplaatst waarachter regelmatig schapen lopen.

Het traject maakt deel uit van het wandelnetwerk Noord-Holland en is onderdeel van twee bestaande routes: Streekpad Westfriese Omringdijk en Zuiderzeepad van het Lange-Afstands-Wandelpad. „De mensen die hier in de buurt wonen hebben er een extra looprondje bij: over de dijk heen, langs het water terug. Een mooi rondje van drie kilometer”, zegt Schoenaker.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Jaap van der Pijll

28.000 euro

Het pad kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Drechterland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de pachtende agrariërs. De totale kosten van het voetpad bedragen 28.000 euro. Hiervan nam de provincie de helft voor haar rekening en de gemeente Drechterland en het Recreatieschap Westfriesland beide een kwart.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen