De bouw van appartementen en winkels aan het plein van Petten kan beginnen. Omwonenden hebben hun verzet gestaakt

Het centrale plein van Petten. Helemaal links, op de plek van de bouwschutting, moet het appartementencomplex komen.© Archieffoto Marc Moussault

Marten Visser
Petten

De bouw van twaalf appartementen en zes winkels aan het Plein 1945 in Petten kan doorgaan.

Dat meldt de gemeente Schagen. ’De vergunning voor het complex van twaalf appartementen en zes winkels aan Plein 1945 te Petten is onherroepelijk. Daarom kan de bouw ervan binnenkort beginnen’, aldus de gemeente.

Aan de oostelijke kant van het plein moet een complex van enkele bouwlagen hoog komen, met winkels op de begane grond en appartementen er boven. Veel Pettemers kunnen niet wachten tot de bouw begint, want aan het plein is al jaren een braakliggend stuk grond te zien.

Te massaal

Andere mensen, vooral de directe aanwonenden, zijn fel tegen het bouwplan. Zij vinden het te massaal en stellen onder meer dat ze veel schaduw van het complex gaan krijgen. In maart dit jaar verleende de gemeente de vergunning voor het gebouw. Een groep van zeven inwoners vond dat het plan te massaal is en het dorpse karakter zou verstoren.

Ook zou het plan voor parkeeroverlast en overlast door bevoorrading zorgen. Ze tekenden daarom bezwaar aan bij de rechter. ’Op 7 juli 2022 heeft de rechter het beroep van een aantal omwonenden tegen de omgevingsvergunning ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is binnen de beroepstermijn geen hoger beroep ingesteld’, aldus de gemeente Schagen. Daarmee is de bouwvergunning nu onherroepelijk geworden.

Welstand

’De rechter was het eens met de gemeente dat het plan voldoet aan de redelijke eisen van welstand’, stelt de gemeente. ’Daarnaast vond de rechter dat de gemeente duidelijk had aangetoond dat er voldoende parkeerplaatsen zullen zijn. Verder oordeelde de rechter dat de gemeente genoeg rekening heeft gehouden met de belangen van de omwonenden, door in de vergunning te bepalen dat laden en lossen tussen zeven uur ’s avonds en zeven uur ’s morgens niet is toegestaan.

Wethouder Simco Kruijer, die de opwaardering van Petten heeft overgenomen van zijn afgezwaaide collega Jelle Beemsterboer, haalt opgelucht adem. ,,Ik ben heel blij dat er nu gestart kan worden met de bouw. Petten heeft hier lang op moeten wachten. Het plein zal enorm opknappen met dit gebouw en naar verwachting een stuk levendiger worden.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.